Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που πραγματοποιείται στη Βουλή για τα εργασιακά.

«Αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει προσλήψεις στο Δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ, για να ενισχύσει τις πελατειακές σχέσεις» είπε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, που αποτελεί κεντρικό μέλημα της κυβέρνησης: «Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται ώστε να προσλαμβάνουν ευκολότερα, αλλά και στον τρόπο που λύνεται μια εργασιακή σχέση. Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν ιδρύονται επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα πρέπει να συγκλίνει προς τους διεθνείς κανόνες εργασίας».

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε ευθέως στην αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για τον τρόπο που παρουσιάζει την πραγματικότητα της χώρας.

«Μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να επινοεί σκιές και να σκεπάζει την αλήθεια αλλά δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Δανειζόμαστε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά εκδόσαμε 15ετές ομόλογο. Μόλις προχθές η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έπεσε κάτω από το 1%».

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ακούω συχνά να ισχυρίζεται η αντιπολίτευση ότι αυτά που λέμε είναι αποτέλεσμα μιας επικοινωνιακής καταιγίδας, επειδή ελέγχουμε όλα τα Μέσα. Κύριε Τσίπρα έχω ένα ωραίο πακέτο από ξένες εφημερίδες με θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία. Από εσάς δεν ακούσαμε ούτε ένα θετικό σχόλιο. Η οικονομία μας βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης. Είχα θέσει έναν φιλόδοξο στόχο ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021».

«Στο εσωτερικό η άνοδος των καταθέσεων έχει αυξηθεί ενισχύοντας τις τράπεζες ώστε να τονώσουν την οικονομία. Αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες το τελευταίο εξάμηνο. Ο τομέας των ακινήτων υπήρξε ανέκαθεν μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών. Εσείς καλλιεργείτε τον φόβο σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Θέλουμε να ξεκολλήσουμε από την αναιμική ανάπτυξη και ο τρόπος ήταν να αυξηθούν οι επενδύσεις και να μειωθεί η φορολόγηση. Μας αφήσατε υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές και εμείς τις μειώνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ευεργετικά μέτρα της κυβέρνησης για τα νοικοκυριά αλλά και την εργασία:

«Η πορεία της εθνικής οικονομίας πρέπει να αντανακλάται στο εισόδημα του νοικοκυριού. Όσες φορές το κράτος προσπάθησε να παίξει τον επιχειρηματία, στο τέλος έχασαν οι εργαζόμενοι, όπως στη ΛΑΡΚΟ. Ο εργαζόμενος ήδη ανακουφίζεται από τα βάρη φόρων και εισφορών. Διατηρήθηκαν όλα τα σταθερά επιδόματα προς τους αδύναμους. Αυτή η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ στα νοικοκυριά. Ξεκινήσαμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ στα φάρμακα. Ψηφίσαμε μια σημαντική τροπολογία με την οποία ιδρύματα που κάνουν δωρεές προς το δημόσιο, έχουν φοροαπαλλαγές. Οι παράλληλες φοροελαφρύνσεις για την επιχειρηματικότητα φέρνουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα».