Επίθεση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή τις δηλώσεις του για τον Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε από τo βήμα της Βουλής κατά τη δευτερολογία του στη σημερινή συζήτηση για τα εργασιακά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για λαϊκισμό ενώ παράλληλα τόνισε ειρωνικά πως «η Νέα Δημοκρατία τα έκανε όλα σωστά».

«Πόσο τον έχετε αγαπήσει τον κ. Βαρουφάκη;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Ο άνθρωπος που λέγατε πως κατέστρεψε τη χώρα σας είναι εξαιρετικά σημαντικός και ιδιαίτερα συμπαθής».

«Ασχοληθήκατε με το είδος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ξεχάσετε τη δική σας αντιπολίτευση. Ζητούσατε εκλογές επί 3,5 χρόνια και δεν τις είχατε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για έλλειψη επίγνωσης

«Ήσασταν κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και απώλεια του εθνικού πλούτου. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και τη δική σας παράταξη. Στη δική σας παράταξη υπάρχει μια λυκοφιλία, με φράξιες. Εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας και τα συζητάμε. Εσείς τα κάνετε όλα σωστά. Συγχαρητήρια».

Αναφερόμενος στην επιμονή της κυβέρνησης «για δήθεν ανταλλαγές τις ημέρες της κρίσιμης διαπραγμάτευσης» ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε εάν αντανακλά κάποια προσωπική αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Μήπως η σπουδή σας να προχωρήσετε σε απόλυτη άρση προστασίας της α’ κατοικίας έχει να κάνει με διεκδικήσεις σε άλλα ζητήματα;» διερωτήθηκε.

Για το προσφυγικό

Κάνοντας ειδική αναφορά στο προσφυγικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως καταδίκασε τους «νησιώτες να ζουν σε μια κατάσταση ασήκωτη, αβίωτη», για να μη μεταφερθούν όπως τόνισε «πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα».

Αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας που έχασε πρόσφατα τις εκλογές παρά τα θετικά νούμερα σε όλους τους οικονομικούς δείκτες – στην ανάπτυξη, στη μείωση της ανεργίας – λέγοντας ότι η Ιρλανδία μας διδάσκει ότι ούτε οι ρυθμοί ανάπτυξης ούτε το ποσοστό ανεργίας δεν βοηθούν από μόνοι τους αν δεν βελτιωθούν οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. «Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας έχασε τις εκλογές γιατί δεν έφερε βελτίωση στην ζωή των πολιτών του» είπε ο κ . Τσίπρας και ακολούθως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαλύει τις εργασιακές σχέσεις για να κάνει το χατίρι των βιομηχάνων. «Το επιχείρημά σας για μη φακέλωμα του εργαζόμενου, με την καταγραφή αιτίας απόλυσης, δεν έχει καμία βάση. Ο νέος εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο του υποψήφιου εργαζόμενου. Η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από εκείνον του 2010 είναι η Ελλάδα» σημείωσε.

«Θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στην εργολαβοποίησή της» είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απάντησε στην κ. Γεννηματά που πρότεινε να αναλάβουν την ευθύνη οι κοινωνικοί εταίροι μέσα από διαπραγματεύσεις για το ύψος του κατώτερου μισθού. «Δεν έχω αντίρρηση, αλλά αν είναι να συμφωνήσουμε πρώτα στην καθιέρωση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και μετά ας αναλάβουν την ευθύνη οι κοινωνικοί εταίροι». Γι αυτό πρόσθεσε να ξεκινήσουμε από 7,5% για το 2020 και για το 2021.

Κλείνοντας και απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχε πει ότι δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία δίχως υγιείς επιχειρήσεις, ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία και ισχυρή χώρα χωρίς ποιότητα στην εργασία». Ζήτησε, τέλος από τον πρωθυπουργό στο θέμα του κατώτατου μισθού να απευθυνθεί, όχι στην αντιπολίτευση, αλλά στους εργαζόμενους -των τραπεζών, των λιπασμάτων Καβάλας των ΕΛΠΕ- που υποβαθμίζονται οι συνθήκες εργασίας τους, να απαντήσει στους 880.000 εργαζόμενους που είδαν πέρυσι αύξηση των αμοιβών τους και στο ένα εκατομμύριο που θα επωφεληθούν εάν δοθούν οι αυξήσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Σε αυτούς να απευθυνθείτε και σε αυτούς να απολογηθείτε», είπε χαρακτηριστικά.