Συνάντηση είχαν πριν από λίγο στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Η συνάντηση αποτέλεσε την πρώτη διεθνή επαφή που είχε ο τελευταίος με τη νέα του ιδιότητα.

Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για μια ουσιαστική συζήτηση που είχε νωρίς το πρωί στη Βουλή, διάρκειας τριών ωρών, «όπου με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων της χώρας γύρω από μερικούς άξονες: πρώτον ότι με τη μετανάστευση θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια και πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα, δεύτερον ότι η Ευρώπη δίνει το μοναδικό πλαίσιο που έχουμε να διαχειριστούμε τις διάφορες πλευρές του προβλήματος και τρίτον ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στην ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια από τα κονδύλια της μετανάστευσης». Για το τελευταίο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης να συνεχίσει να είναι «στην πρώτη γραμμή».

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, εξήγησε ότι προτεραιότητα για εκείνον σε αυτή τη φάση δεν είναι να βρεθεί ο χώρος που θα στεγάσει το ανασυσταθέν υπουργείο, οπότε οι δύο υπουργοί θα μείνουν για κάποιο διάστημα στα γραφεία που έχουν ήδη στα υπουργεία Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι «δημιουργείται πρόβλημα πολυδιάσπασης που το αντιμετωπίζουμε με τεχνολογία και κοινά συστήματα ώστε να επικοινωνούμε». Εξέφρασε δε την ελπίδα «ότι τους επόμενους μήνες θα βρούμε χώρο». Υπογράμμισε πάντως ότι είναι σημαντικό τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του υπουργείου «να επιταχύνουμε το σχεδιασμό και την υλοποίησή του, παρά να μπούμε σε μια φάση εσωστρέφειας και να ψάχνουμε γραφεία και το αν δουλεύουν τα κομπιούτερ».

Κύρια προτεραιότητα του κ. Μηταράκη αποτελεί, όπως τόνισε, η νέα πολιτική ασύλου, καθώς μένει να φανεί στην πράξη «ότι η ταχύτερη απόδοση ασύλου μπορεί να λειτουργήσει στα νησιά». Η πολιτική αυτή, συνέχισε ο ίδιος, είναι πολύ σημαντική καθώς «ήταν σε βάρος των μεταναστών ότι περίμεναν για χρόνια σε καθεστώς αβεβαιότητας που δεν τους επέτρεπε ούτε να προχωρήσουν τη ζωή τους ούτε να επιστρέψουν όσοι δεν δικαιούνται άσυλο».

Επίσης, ο κ. Μηταράκης έθεσε το θέμα της ολοκλήρωσης του σχεδιασμού «για τα νέα πολυλειτουργικά κέντρα», για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των οποίων συζήτησε με τον κ. Σχοινά.