Για τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Δημήτρης Ρέππας, στο συμπόσιο που συνδιοργανώνουν το ΠΑΣΟΚ και το ΙΣΤΑΜΕ για την 39η επέτειο από την ίδρυσή του Κινήματος.

Ειδικότερα, ο κ. Ρέππας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει: «η σχέση μας, όμως, δεν είναι μονοσήμαντη». «Προσυπογράφω όσα μπορεί κάποιος να υποστηρίξει για τα προβλήματα στο εσωτερικό του, καλώ όμως να σκεφτούμε ότι στην πολιτική μετράνε οι συσχετισμοί δυνάμεων» ανέφερε. Επίσης, υποστήριξε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη από δύο ΝΔ ούτε από δύο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ένα ΠΑΣΟΚ» και πως εκείνο «πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και να δείξει ότι είναι έτοιμο για μία προοπτική σύμπραξη και με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό επίπεδο». «Δεν είναι περισσότερο επιζήμιο ούτε λιγότερο επωφελές για τη χώρα από ό,τι η συγκυβέρνηση με τη ΝΔ» τόνισε.

Αναφερόμενος στην προγραμματική συμφωνία, χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «υπέρ επαρκή, ώστε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης να είναι η υπέρβαση που χρειάζεται η παράταξή μας» θέτοντας, ωστόσο, δύο «υποσημειώσεις». Αφενός, είπε ότι δεν πρέπει να αποπροσανατολίσει το τι συμφωνούν τα κόμματα και, αφετέρου, ότι «η δυνατότητα προγραμματικής συμφωνίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ καθιστά εξίσου εφικτή τη δυνατότητα προγραμματικής συμφωνίας και με άλλες δυνάμεις».

«Πιστεύω το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι σταθμός γιατί «ο λαός θα μας δείξει το δρόμο» και στην κάλπη «το κάθε κουτί πρέπει να έχει διαφορετικό χρώμα, γιατί μόνο τότε έχει αξία η διαδικασία επιλογής από τους πολίτες».

Τέλος, ο κ. Ρέππας κατηγόρησε τη ΝΔ της περιόδου 2004-2009 ότι έφερε την κρίση και παρότρυνε «ενόψει ενδεχόμενου αδιεξόδου ας μην αποκλειστεί από τη ΝΔ το “αντιτροϊκανό” και “εθνικοαπελευθερωτικό” μοντέλο εξόδου».

«Πρέπει να πάρουμε μία οριστική θέση ότι δεν είμαστε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ προσαρτημένο σε ένα μακροχρόνιο συνασπισμό εξουσίας» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, σημειώνοντας για τις σημερινές συνθήκες ότι «είναι ένας πρόσκαιρος ιστορικός συμβιβασμός που επιβάλλει να επιστρέψουμε στο φυσικό μας χώρο, την Κεντροαριστερά». Σημείωσε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ «πρέπει να ξεκαθαρίσει το χρονικό ορίζοντα των συνεργασιών μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν» και ότι το πρέπει να αγωνιστεί για «μία πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση». Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η Κεντροαριστερά τώρα πρέπει να γίνει ο τρίτος πόλος απέναντι σε δύο μονομάχους που δεν εκφράζουν ούτε το 40%».

Ο κ. Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ παρήκμασε πριν συρρικνωθεί εκλογικά «γιατί η σχέση του με το κράτος υποκατέστησε τη σχέση του με την κοινωνία» αναφέροντας ακόμη ότι παρά την επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου ένταξης στην ΟΝΕ «δεν τολμήσαμε αλλαγές που περιορίζουν δραστικά την σπατάλη την φοροδιαφυγή και την αισχροκέρδεια». «Το ΠΑΣΟΚ της Μεταπολίτευσης έχει πεθάνει προ πολλού» τόνισε και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει «το νέο ριζοσπαστικό υποκείμενο» που θα καθορίσει τους όρους της «νέας Μεταπολίτευσης» και «θα εκφράσει την Κεντροαριστερά». Παράλληλα, διαχώρισε τη θέση του κόμματος από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να καταγγέλλεται τόσο ο «αριστερός λαϊκισμός που προβάλλει ανέξοδη καταγγελία» όσο και ο «δεξιός λαϊκισμός αυτών που επενδύουν στο φόβο, που ομνύουν στο αλάθητο της “συνταγής”, που υποτάσσονται σε κάθε απαίτηση των τεχνοκρατών της τρόικας, που καλλιεργούν παντού μονόδρομους». «Πάνω στο δεξιό και αριστερό λαϊκισμό στήνεται ανιστόρητα το σκηνικό του νέου διχασμού», πρόσθεσε.

Στον αντίποδα, υποστήριξε ότι «χρειάζεται μία στρατηγική που ανασυγκροτεί τη χώρα και παράλληλα αναθεωρεί τη “συνταγή” και υπερβαίνει οριστικά τα μνημόνια σε συνεργασία και άμεση σχέση με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις που θα μας οδηγήσει να κερδίσουμε ξανά το χαμένο έδαφος».

Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε μία «καταστροφική πολιτική» και πως με την «απογραφή» και την «επανίδρυση του κράτους» «τίναξε τη χώρα στον αέρα» ενώ για τον Κώστα Καραμανλή είπε ότι οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και «παρέδωσε την “καυτή πατάτα”». «Αυτό όταν δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να το υποστηρίξει, δεν μπορεί και να επιβιώσει» σημείωσε.

Τη θέση ότι «με την ασκούμενη πολιτική, αν κάτι δεν αλλάξει άμεσα, η προοπτική της χώρας δεν είναι ευοίωνη» εξέφρασε ο κ. Ρέππας, τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να υπάρχει μόνο ως Κεντροαριστερά» και πως «με τη σημερινή πολιτική μικραίνουν οι προϋποθέσεις μας να γίνουμε ένα μεγάλο κίνημα ανακτώντας την επιρροή που είχαμε».