Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις των Πανεπιστημίων, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων στα Πανεπιστήμια βλέπουμε συχνά προσπάθειες να ληφθούν αποφάσεις με αντιδημοκρατικές μεθόδους. Φοιτητές άλλων σχολών ή και άνθρωποι που δεν φοιτούν καν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λαμβάνουν μέρος στις ψηφοφορίες με συνέπεια σχολές να κλείνουν με κατάληψη και να χάνονται μαθήματα, χωρίς να έχει παρθεί ποτέ σχετική απόφαση από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου», υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

«Λόγω των συχνών φαινομένων βίας, αρκετοί φοιτητές που θέλουν να πάρουν μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις, δεν το κάνουν γιατί φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα», τόνισε.

«Υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης να συμπεριληφθεί στον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το μέτρο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις; Και αν ναι, με ποιο τρόπο θα διασφαλίζεται ότι οι πρυτανικές αρχές θα εφαρμόσουν το μέτρο;», ανέφερε στην ερώτησή του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Προς Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Θέμα: “Ηλεκτρονική ψηφοφορία στις Συνελεύσεις των Πανεπιστημίων”

Τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων στα Πανεπιστήμια βλέπουμε συχνά προσπάθειες να ληφθούν αποφάσεις με αντιδημοκρατικές μεθόδους.

Φοιτητές άλλων σχολών ή και άνθρωποι που δεν φοιτούν καν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λαμβάνουν παράνομα μέρος στις ψηφοφορίες με συνέπεια σχολές να κλείνουν με κατάληψη και να χάνονται μαθήματα, χωρίς να έχει παρθεί ποτέ σχετική απόφαση από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου.

Επίσης, λόγω των συχνών φαινομένων βίας, αρκετοί φοιτητές που θέλουν να πάρουν μέρος σε αυτές τις διαδικασίες, δεν το κάνουν γιατί φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Με δεδομένο πως αποτελεί κοινό στόχο η θωράκιση του αδιάβλητου των διαδικασιών και η αύξηση του αριθμού των φοιτητών που θα συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων,

Ερωτάται η κ. Υπουργός

  • Υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης να συμπεριληφθεί στον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το μέτρο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές οργανώσεις;
  • Και αν ναι, με ποιο τρόπο θα διασφαλίζεται ότι οι πρυτανικές αρχές θα εφαρμόσουν το μέτρο;».