Βενιζέλος για τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης: Καλή η πρώτη εικόνα

«Οι πρώτες μέρες της έχουν οδηγήσει σε αλλαγή της διεθνούς εικόνας της χώρας»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18:17
15/11/2019
Βενιζέλος για τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης: Καλή η πρώτη εικόνα
31
loading

«Οι πρώτες εκατό -και πλέον- μέρες της κυβέρνησης είναι καλές και έχουν οδηγήσει σε μία επικοινωνιακή νίκη της και κυρίως σε μία αλλαγή της ατμόσφαιρας και της διεθνούς εικόνας της χώρας», όμως υπάρχει ανάγκη να αρχίσουν να γεφυρώνονται «σφαίρες οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι απομακρυσμένες, όπως η χρηματοοικονομική σφαίρα με τη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης -επί κυβέρνησης Σαμαρά- Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο 4ο Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως την περίοδο αυτή «υπάρχουν προσδοκίες, υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει μια προσπάθεια επιστροφής στην αντίληψη και το κλίμα των τελευταίων ημερών του 2014 και προσπαθεί η κυβέρνηση να γεφυρώσει την πενταετία που μεσολάβησε», όμως «υπάρχει μια αποκόλληση των συμφερόντων».

«Τα πράγματα φάνηκε να πηγαίνουν πολύ καλά στη χρηματοοικονομική σφαίρα, την πορεία των ελληνικών ομολόγων, όπου υπήρξε μία εντυπωσιακή αποκλιμάκωση [...] αλλά δεν μπορεί εύκολα να συνδεθεί η χρηματοοικονομική σφαίρα με την πραγματική οικονομία, γιατί λείπει ο ενδιάμεσος κρίκος, το τραπεζικό σύστημα, το οποίο όσο είναι υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και όσο η πιστωτική επέκταση εμφανίζει την εικόνα που εμφανίζει, που στην πραγματικότητα είναι αρνητική, δεν μπορεί να μεταφέρει το κλίμα στην πραγματική οικονομία και στον μεγάλο αριθμών των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων», εξήγησε.

Σχετικά με το επενδυτικό περιβάλλον, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση είναι φιλοεπενδυτική, η αντιπολίτευση είναι φιλοεπενδυτική σε πολύ μεγάλο βαθμό -έστω ρητορικά, αλλάζει η νομοθεσία, καθώς χρειάζονται διοικητικές και ρυθμιστικές προϋποθέσεις, αλλά κυρίως χρηματοοικονομικές προϋποθέσεις, δυνατότητες χρηματοδότησης», ωστόσο, το επενδυτικό κενό των χρόνων της κρίσης «δεν καλύπτεται με λίγες μεγάλες εμβληματικές ξένες επενδύσεις -δηλαδή μόνο με το Ελληνικό ή την απελευθέρωση του Χρυσού δε, λύνει το πρόβλημα- πρέπει να κινηθεί οριζόντια η οικονομία».

Αναφερόμενος στον χαρακτήρα των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε ότι «εφαρμόζει δύο πολιτικές και αυτό πρέπει να την προβληματίσει». «Εφαρμόζει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, εξακολουθεί να μιλά για τα υπερπλεονάσματα και για την αναδιανομή του υπερπλεονάσματος με τη μορφή κάποιων επιδομάτων και από την άλλη εφαρμόζει τη δική της, των φορολογικών ελαφρύνσεων και της απελευθέρωσης- απογραφειοκρατικοποίησης της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτό», συνέχισε ο πρώην υπουργός, «για ένα διάστημα είναι λογικό να υπάρχει, διότι έχει δεσμεύσεις από προηγούμενο προϋπολογισμό, από τον προηγούμενο πολυετή χρηματοοικονομικό προγραμματισμό, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να δει πώς θα διαφυλάξει την κοινωνική συνοχή και το κράτος μέσα από τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης».

 «Τα 18 χρόνια με Ερντογάν δεν είχαμε κανένα μείζον επεισόδιο»

Αναφερόμενος στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «δεν έχουμε τα προβλήματα που έχει η Τουρκία, τα οποία είναι η ύστερη φάση του ανατολικού ζητήματος, οι απώτερες συνέπειες της διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας -γι' αυτό μιλάει ο Ερντογάν συνεχώς για τη Συνθήκη της Λοζάνης, δεν αναφέρεται μόνο στο Αιγαίο ή στα νησιά του Αιγαίου, αναφέρεται στην Συρία, στο Ιράκ, στο Σουδάν, την Αίγυπτο, όλα αυτά ήταν αντικείμενο της συνθήκης της Λοζάνης, διευθέτηση της διάλυσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας».

Στο πλαίσιο αυτό προέβαλε την αναγκαιότητα «να έχουμε την αίσθηση των προβλημάτων που απασχολούν τον συνομιλητή μας, γιατί θέλουμε έναν καλό και έγκυρο συνομιλητή, που δεν εξάγει νευρικότητα».

«Όμως», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος, «τα 18 χρόνια που πέρασαν, τα χρόνια Ερντογάν ήταν τα καλύτερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», καθώς «δεν είχαμε μείζον επεισόδιο και διολίσθηση εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων, ενώ το ΄76, το ΄87, το ΄96 είχαμε τέτοιου είδους μεγάλες μεταβολές εις βάρος μας».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ξανά μια εθνική στρατηγική, μετά την αποτυχία του Κραν Μοντανά». «Δεν πρέπει να πάει χαμένη η συνάντηση στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο» επισήμανε προσθέτοντας ότι «πρέπει να ξέρει πολύ καλά ο κυπριακός ελληνισμός τι θέλει, τι σχήμα θέλει, αν ισχύουν οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου ή πρέπει να δούμε κάτι άλλο».

«Κρίσιμος παράγοντας η εσωτερική ενότητα στη Βόρεια Μακεδονία»

Αναφερόμενος στα δεδομένα που δημιούργησε το ευρωπαϊκό βέτο στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι «επηρεάζει την ισορροπία της συνθήκης των Πρεσπών».

«Το νέο όνομα δεν χρησιμοποιείται πραγματικά στο εσωτερικό, γιατί είχε προβλεφθεί η λεγόμενη πολιτική μεταβατική περίοδος -άρθρο 1, παράγραφος 10- ότι θα χρησιμοποιείται το νέο όνομα εσωτερικά στην πράξη ανάλογα με τα κεφάλαια που ανοίγουν στην ενταξιακή διαπραγμάτευση. Δεν ανοίγει κανένα κεφάλαιο- δεν έχουν υποχρέωση, όμως η συνθήκη παραμένει με τις υπόλοιπες ισορροπίες της, που σημαίνει ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί -και εστάλη πολύ έντονα», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά τέλος τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος παρατήρησε ότι «η Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας μας είχε υποχρεώσει να σταματάμε όλους αυτούς που έφταναν στα νησιά, να μην τους μεταφέρουμε και αυτό δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα».

«Τώρα», προσέθεσε, «στην πραγματικότητα έχουμε ένα πρόβλημα εσωτερικής δικής μας εθνικής αλληλεγγύης μεταξύ νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας και αυτό πρέπει να το λύσουμε με βάση τον ανθρωπισμό, τη νομιμότητα, το διεθνές δίκαιο και τα μηνύματα που θέλουμε να στέλνουμε ως μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα που σέβεται τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

31
σχόλια
 1. avatar ΙΟΥΓΟΥΡΘΑΣ

  ΡΕ ΧΟΝΤΡΟΓΟΥΡΟΥΝΟ.....ΑΦΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΧΕΣ ΔΩΣΕΙ ΓΡΑΜΜΗ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΣΟΥ ....ΜΟΝΟΚΟΥΚΙ ΚΟΥΛΗ....ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΛΕΣ ΤΑΧΑΜΟΥ....ΣΑΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ? ΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΘΕΙΣ !!!!

 2. avatar Κούρεμα ομολόγων PSI, απόκρυψη της λίστας Λαγκάρντ…

  Δήλωση έκπληξη από τον συνεργάτη της συγκυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου που βούλιαξαν την Ελλάδα! Για τους τηλεθεατές του βοθροκάναλου,τους αναγνώστες του Πρώτου Ψέμματος και των σάιτ της ΝΔ.

 3. avatar Προς Νέο δημοκρατη…

  Χαχαχα με έκανες και γέλασα Χαχαχα... Κάποτε τον βριζατε αν θυμάμαι καλά και τώρα έγινε έξυπνο μυαλό για την μεγάλη σας παράταξη Χαχαχα Χαχαχα Χαχαχα... Τι άλλο θ ακούσουμε

 4. avatar ……………ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ…….

  .............ΑΦΟΥ ΑΡΈΣΕΙ ΣΕ ΕΣΆΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΚΡΆΤΕΣ .......ΤΗΣ...ΝΔ .....ΟΛΟΣ ΔΙΚΌ ΣΑΣ .... ΧΑΛΑΛΙ ΣΑΣ...
  https://www.youtube.com/watch?v=wVeejxKzBzY
  .......ΌΛΟΣ ΔΙΚΌ ΣΑΣ................ ΧΑΛΙ ΣΑΣ .....................

 5. avatar Νεοδημοκράτης.

  Ο κ.Βενιζελος είναι ένας ακόμη χαρισματικός πολιτικός με μεγάλη οξυδέρκεια, ο οποίος ευτυχώς έρχεται όλο και πιο κοντά στην μεγάλη μας πατριωτική φιλελεύθερη παράταξη!
  Μια παράταξη που τελειοποίησε ο κ.Μητσοτακης, η οποία δέχεται όλα τα μεγάλα μυαλά από οποία πολιτική ιδεολογία και αν προέρχονται.

  1. avatar Εσυ φιλελέ εχεις πολυ πλακα

   Σε λιγο εισαι ικανος να μας πεις και τον Σημιτη πολυ μεγαλο μυαλό και τον Τζοχατζό πολυ εντιμο πολιτικο και οτι ο Κούλης θα πρέπει να τους παρει συντομα κοντα σας.
   Εσένα προφανως σε πληρωνουν οι Ζαιοι για να γραφεις αυτες [...]

 6. avatar Giannis Lechou

  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ,ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΡΡΑΒΩΝΕΣ!!!!!!

 7. avatar Ρε

  ....φατσα που την ειδες την καλη εικονα στον υπνο σου?

  1. avatar ο λαος…θελει ασφαλεια……[…]

   το καταλαβαινεις??????μπαχαλακιας εισαι η [...] ?????

  2. avatar εσυ καλη εικονα ειδες στη θλιβερη και σκοτεινη 5ετια?????

   λουστειτε την ολοι σας οι βρωμοσυριζαιοι.....οι μπαχαλακηδες ..οι εκνομοι...οι αναρχοι οι βομβιστες οι φορομπηχτες οι προδοτες οι απατεωνες

 8. avatar hgty

  Καμαρώστε τον εμπνευστή του ένφια. Όξω ρεεεεεεε!!!!!!!!!!

  1. avatar εσυ καμαρωνε τον τριπλασιαστη του ενφια

   το ψευταλεξη

 9. avatar 1+1

  Αυτός δεν ηταν που ελεγε ως προεδρος εξεταστικής της Βουλής για το μεγαλο τότε σκανδαλο των εξοπλιστικων, οτι οι τραπεζικοί αριθμοί λογαριασμων του κολλητου του , Ακη που ειχαν βρεθει στην Ελβετία ηταν ταχα αριθμοί τηλεφώνων..??
  Φαινεται οτι τον ετοιμαζουν τωρα, με καποια βεβαια ανταλλαγματα, να πει τα ιδια για τους λογαριασμους με τα χρήματα που εχουν βρεθει παλι στην Ελβετία, κατατεθειμένα απο την Νοβαρτις σε ονοματα πρωην υπουργων..
  Και επειδή σιγουρα θα πουν ορισμενοι οτι λεω μυθευματα, να εμημερώσω οτι υπηρχαν σχετικά δημοσιευματα προ μηνων σε Ελληνικές εφημερίδες και καμια μηνυση απο κανένα θιγομενο δεν εγινε και θαφτηκαν στην συνέχεια και αυτά απο τον ολιγιστο επιεικώς Τσιπράκο , οπως βεβαιως θαφτηκαν και τα αλλα σκάνδαλα πχ Κεελπνο ,Δανεια κομματων 450 εκ € κτλ. ..!!
  Αλλα ειπε ευστοχα ο Χ. Γιανναράς οτι “Κορακας κοράκου ματι δέν βγάζει”.!

  1. avatar @1+1

   H Kontra της Κυριακής θα ήταν φαντάζομαι.

   1. avatar 1+1

    Και οχι μόνο...!

 10. avatar Eλληνας

  Σοβαρός , εύστροφος και άξιος πολιτικός μακάρι να τον αξιοποιούσαμε και σήμερα.

  1. avatar Και εσύ σιγουρα νεοδημοκρατης θα εισαι.

   Τελικά με αυτά τα μυαλά που εχουν ορισμενοι Ελληνες , πολυ καλα μας κανουν οι πολιτικοι και μας [...]

 11. avatar cook

  Μηπως καποιος προσπαθει να ξαναρθει στα πραγματα? Ο μισθος του καθηγητη ειναι πολυ μικρος.

 12. avatar ΤΑΚΟΝΕ

  Συνετερακια στην καταστροφη της χωρας τι να πεις!!

  1. avatar ενω εσυ με τις βομβες και τις καταληψεις

   την εσωσες......κακομοιρη μπουνταλομπουνταλα.....

  2. avatar ΔΕΝ ΠΡΟΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ .–ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ -ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ .

   ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ[...] ΤΗΣ ΜΠΑΧΑΛΟΦΡΟΣΥΝΗ.

 13. avatar Τρινιτα

  Καταντια ο βενιζελος!!

  1. avatar οχι σαν το λαππα…το μαρκου…το κυριτση…τη νοτοπουλα….πουλα ,,,,,,

   το πολακη.....το ψευτοτζανη το παπατζα,,,,,,

 14. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Η κυβέρνηση «δίνει τα ρέστα της» για να αποδείξει ότι η αντιλαϊκή πολιτική επιβάλλεται με ένταση του αυταρχισμού
  ..Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία από την πρώτη στιγμή είπαμε πως μπήκε με φόρα για να υλοποιήσει την αντιλαϊκή, πολιτική για λογαριασμό το κεφαλαίου, δίνει τα ρέστα της
  για να αποδείξει ότι αυτή η πολιτική επιβάλλεται με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής.
  Γιατί να πρωτομιλήσουμε;

  Για τους Ποινικούς Κώδικες που ενσωματώνουν αντιδραστικούς θεσμούς, διευρύνουν τις διατάξεις του τρομονόμου ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί τρομοκρατική πράξη οποιαδήποτε απλό αδίκημα;

  Για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο όπου βασική σας επιδίωξη είναι να βάλετε στον ηλεκτρονικό γύψο το εργατικό κίνημα;

  Για όλα αυτά βέβαια δεν έχετε παράπονο, βρήκατε αρκετή έτοιμη δουλειά από τον ΣΥΡΙΖΑ και την προχωράτε με το γνωστό δικό σας τρόπο.

  Γιατί αλήθεια να πρωτομιλήσουμε;

  Μήπως για την παραβίαση του ασύλου και την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές που διαμαρτύρονταν για το lock out στην ΑΣΟΕΕ, τη Δευτέρα το πρωί, τις συλλήψεις φοιτητών και ό,τι φυσικά ακολούθησε;
  ....

  1. avatar criskalts

   Σταμάτα τα άρλεκιν παλικάρι, μας πήραν τα ζουμιά.

  2. avatar δε σου αρεσει η δημοκρατια…..

   θες και συ σαν και τους συριζονηδες....αναρχια και τρομοκρατια.....τραβατε β κορεα,,,,,να σας βαλει μυαλο ο κιμ...ξερει αυτος.....

 15. avatar ΨΥΧΟΛΕΗΛΑΤΗΣ

  ΧΑΧΑΧ θα ακούς αριστερά και θα τρέμεις..............

  1. avatar μπαχαλοαναρχοσταλινισμο θες και συ?????

   καρακας...μοραλες κατσαρολες ντολμαδες

  2. avatar ναι ειναι τρομοκρατες οι ψευτοαριστεροι……ιμιτασιον

   πετουν βομβες ...μπογιες σπουν μαγαζια ..κλεβουν

 16. avatar φαπαδοκ

  κατάντια!! λιβανιζει και αυτός τον Μητσοτάκη μπας και πάρει κανένα κοκαλάκι!!!!

  1. avatar οπως οι ανελ….

   οι χουντικοι ......που πηγαν ειπαμε αυτοι????????

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει