Για το ενδεχόμενο κουρέματος του ελληνικού χρέους, για ένα κοινό μέτωπο των χωρών του Νότου απέναντι στη παράνομη μετανάστευση αλλά και για το ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα μίλησε στο Mega o ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Όπως επισημαίνει ο Ιταλός πρωθυπουργός στην συνέντευξή του, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταλάβει τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει επικροτώντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, θεωρώντας ότι η Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε είναι μια «Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να πείθει το λαό, όχι μόνο να υποχρεώνει το λαό».

Ο κ. Λέτα διαπιστώνει πολλές θετικές ενδείξεις για οικονομική ανάκαμψη στην χώρας μας στο άμεσο μέλλον, όπως η αύξηση στις αφίξεις των τουριστών φέτος, ενώ αποκαλύπτει ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους θα μπορούσαν ιταλικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα.

«Θεωρώ πολύ σημαντικό να τηρηθούν οι δεσμεύσεις και να υπάρχουν καλές απαντήσεις για όλα τα θέματα που η ΕΕ έθεσε στην Ελλάδα. Εξίσου σημαντικό, κατ’ εμέ, όμως, είναι να αναγνωρίσει η ΕΕ τα πραγματικά πολύ σημαντικά σημάδια, τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, επικροτώντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Διότι με αυτόν τον τρόπο θεωρώ ότι οι Έλληνες θα καταλάβουν ότι οι θυσίες τους είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αφού μετά από αυτές τις θυσίες θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ. Αυτή είναι κατά τη γνώμη μου η Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε: Ευρώπη και Ευρωπαϊκή Ένωση ικανή να πείθει το λαό, όχι μόνο να υποχρεώνει το λαό. Και πιστεύω ότι η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση κάνει τα σωστά πράγματα για να δώσει τις σωστές απαντήσεις στις ευρωπαϊκές ερωτήσεις, με σωστές ενέργειες και σωστά βήματα. Κι είμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα καταλάβει ότι όλοι εργαζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον και όχι για να επιβάλουμε θυσίες ότι εργαζόμαστε για ένα κοινό μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με ένα νέο κούρεμα, ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί απ’ τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς κι απ’ την επιτυχή εφαρμογή των πολιτικών της Ελλάδας». «Είμαι σίγουρος ότι η πολιτική που εφαρμόζει η Ελλάδα θα τη βγάλει απ’ την κρίση και είμαι πεπεισμένος ότι θα εργαστούμε από κοινού, ΕΕ και Ελλάδα, για να έχουμε σημαντικές ενδείξεις που θα μας βγάλουν από την κρίση πολύ σύντομα. Μερικές ενδείξεις είναι ήδη ορατές», σημείωσε.

Αναφορικά με τις συζητήσεις για ένα νέο μέτωπο για μια συμμαχία των οικονομιών των χωρών του Νότου, Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, και Κύπρου ο κ. Λέτα απάντησε: «Θεωρώ πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής και στην απόφαση του Ντράγκι να σωθεί το ευρώ πάση θυσία και να ανοιχτεί μια μεγάλη ομπρέλα για το ευρώ και για την ΕΕ. Αυτή θεωρώ σωστή γραμμή. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τη διαμάχη μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου. Έχει σημασία να είμαστε αραγώς ενωμένοι, προσανατολισμένοι προς μια πιο ενοποιημένη Ευρώπη».

«Εμείς και η ελληνική κυβέρνηση θα προσαρμόσουμε τις λεπτομέρειες του κοινού μας σχεδίου για την αντιμετώπιση τής παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο. Πρέπει να υπάρξει επιμερισμός των βαρών», επισήμανε.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega: