Το μήνυμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο και τον κυπριακό λαό, που στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετώντας το πλαίσιο κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης σε παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι θα επιβάλλονται κυρώσεις έναντι προσώπων που ευθύνονται για τις παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, θα απαγορεύεται η μετάβασή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δεσμεύονται τα περιουσιακά τους στοιχεία και θα απαγορεύεται σε πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαθέτουν κεφάλαια και χρηματοδότηση σε όσους παράνομα εμπλέκονται στις γεωτρήσεις.

«Τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και σύνορα της Κύπρου. Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει, λοιπόν να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε όποιον παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρωπαϊκού κεκτημένου» υπογράμμισε ο κ. Κεφαλογιάννης.