«Κορυφαίος στόχος η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτός ο στόχος μας επιτρέπει να έχουμε περιθώρια ευελιξίας. Μας επιτρέπει επιτέλους όλες οι προσπάθειές μας να συγκεντρωθούν στο μεγάλο ζητούμενο που είναι η ανάπτυξη», τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την ύπαρξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τους επαναπατρισμούς των μεταναστών.

«Συζητήσαμε για τον πλούτο των θαλασσών αλλά και εκείνες που βρίσκονται στη Μεσόγειο γιατί μας ενδιαφέρουν περισσότερο. Η Μεσόγειος θα παίξει σημαντικό ρόλο», είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε από κοινού την ανάδειξη Αδριατικής και ιονίου σε αυτό που ονομάζεται μείζονα περιοχή που θα επισπεύσει την ανάπτυξη».

«Συνολικά είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό», είπε ο κ. Σαμαράς προσθέτοντας ότι η Ιταλία αναδεικνύεται σε σημαντικό πρόσωπο της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία θα έχουν την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περιθώρια συνεργασίας είναι πολύ μεγάλα. Άλλωστε, το 2014 χρονιά ορόσημο για το μέλλον της Ευρώπης. Θεωρώ ότι είναι σημαντική η συμφωνία κοινών στόχων για τις δύο προεδρίες. Να γίνουν εν δυνάμει ένας στόχος κοινών προτεραιοτήτων».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο θα γίνει η πρώτη συνάντηση των δύο χωρών για να συζητηθούν τα θέματα της προεδρίας. «Οι χώρες μας έχουν στενές σχέσεις από το παρελθόν. Δεν μας δένει μόνο το πλούσιο παρελθόν αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε» είπε ο κ. Σαμαράς τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι μια ευρωπαϊκή οικονομία απαλλαγμένη από τη μάστιγα και την ανεργία των νέων.