Οριακό προβάδισμα Νέας Δημοκρατίας, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην εκτίμηση, αποτυπώνει δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα «Επενδυτής» που δημοσιεύεται στην αυριανή έκδοση (13/07).

Η Ν.Δ. προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά 0,2%. Συγκεκριμένα τη Νέα Δημοκρατία επιλέγουν το 19,7% των ψηφοφόρων ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ το 19,5.

Η ΝΔ διατηρεί, επίσης, οριακό προβάδισμα και στην εκτίμηση ψήφου έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (29,1% έναντι 28,7%) ωστόσο στην παράσταση νίκης προηγείται με διαφορά (51% έναντι 34% του ΣΥΡΙΖΑ).

Η ΔΗΜΑΡ που αποχώρησε από την Κυβέρνηση, δείχνει να είναι ο μεγάλος χαμένος της τελευταίας περιόδου. Το ποσοστό της μειώνεται στο μισό μέσα σε δεκαπέντε μέρες (από 6,4% από το 3,2%) και κινείται πλέον οριακά πάνω από το ποσοστό εισόδου της στη Βουλή.

Μεγάλος κερδισμένος η «Χ.Α.», που στην εκτίμηση ψήφου, αποσπά το 13,1% των ψηφοφόρων.

Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός προκρίνεται ο «κανένας» καθώς η απάντηση αυτή συγκεντρώνει 43 μονάδες, ενώ ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς με 30 μονάδες και εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 12 μονάδες.

Επίσης η αίσθηση ότι το «πρόγραμμα δεν βγαίνει» ισχυροποιήθηκε και πάλι. Βασική αιτία αυτής της παλινδρόμησης είναι το μείζον ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της METRON ANALYSIS για τον «Ε», καμιά από τις εκδοχές που τίθενται σήμερα, ενώπιον της κοινωνίας, δεν έχει σαφή αποδοχή:

-Το 47% πιστεύει ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων στο δημόσιο, ενώ το 50% θεωρεί ότι το μείζον είναι να μη γίνουν άλλες απολύσεις.

– Το 40% θεωρεί ότι η πολιτική των μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία, ενώ το 57% θεωρεί ότι είναι μια πολιτική εναντίον των φτωχότερων στρωμάτων.

– Τα πράγματα είναι σαφέστερα στο θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας. Μόλις το 32% συμφωνεί με την κατάργηση της ενώ το 62% διαφωνεί.