Η Έλενα Ράπτη αναφέρθηκε στο μπλόκο ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα δώσει λευκή κάρτα στο γειτονικό κράτος, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στη Σάσα Σταμάτη.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ερωτηθείσα αν η αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία είναι υπέρ η κατά των ελληνικών συμφερόντων ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η αναστολή ήταν πρωτοβουλία τριών κρατών (Γαλλία, Δανία, Ολλανδία) και είναι μάλλον άξιο απορίας πως δεν υπήρχε ανάλογο αίτημα και από άλλες χώρες. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι έπαθλο που μπορούν τα Σκόπια να το εξαργυρώσουν με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αγνοώντας όλες τις άλλες προϋποθέσεις.

Υπάρχουν ζητήματα διαφάνειας, δημοκρατίας λειτουργίας θεσμών κλπ, στα οποία η πρόοδος του γειτονικού κρατιδίου είναι πολύ μικρή για να δικαιολογεί το άμεσο άνοιγμα της προ-ενταξιακής διαδικασίας. Και φυσικά υπάρχουν και 35 κεφάλαια στη συνέχεια. Δεν είναι ζήτημα ελληνικών συμφερόντων. Εμείς λέμε σταθερά ναι στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων. Είπαμε όμως επίσης πριν τις εκλογές πως λευκή κάρτα στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων δεν πρόκειται να δώσουμε».