Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της τρεις ημέρες για να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να υλοποιήσει τους όρους που συνοδεύουν το πακέτο διάσωσης, προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση του δανείου, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters.

Η Αθήνα και οι εκπρόσωποι των δανειστών της επανέλαβαν τη Δευτέρα τις συνομιλίες έπειτα από διακοπή δύο εβδομάδων κατά τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση παραλίγο να καταρρεύσει με φόντο το λουκέτο στην κρατική ΕΡΤ, αναφέρει το Reuters.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις, τόνισε στο πρακτορείο πως υπάρχει μια γενική δυσαρέσκεια με την πρόοδο που συντελείται στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την αναμόρφωση του  δημοσίου, το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τις υπηρεσίες υγείας.

«Όλοι συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα πριν το Eurogroup της Δευτέρας. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει πρόοδος μέχρι την Παρασκευή», σημείωσε στο πρακτορείο δεύτερη πηγή.
 
Στις 8 Ιουλίου πρόκειται να συνεδριάσουν οι  υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ελλάδα.

Για να πιέσουν την Αθήνα να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές ενδεχομένως να μην καταβάλλουν ολόκληρη τη δόση μεμιάς και να τη «σπάσουν» σε τρεις μηνιαίες δόσεις.

«Είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση», ανέφερε Έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. «Κινούμαστε γρήγορα για να κλείσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερα θέματα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».