Μηταράκης: Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα δεύτερο φορολογικό σύστημα

«Θα σεβαστούμε απόλυτα τις αποφάσεις του ΣτΕ για τις συντάξεις»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:40
14/10/2019
Μηταράκης: Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα δεύτερο φορολογικό σύστημα
2
loading

Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους συνταξιούχους πως η κυβέρνηση πρόκειται να σεβαστεί απολύτως τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90.1 fm.

Ειδικότερα, σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Έχουν τεθεί συγκεκριμένα θέματα για το νόμο Κατρούγκαλου αναφορικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και τις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Για όλες αυτές τις αποφάσεις, το ΣτΕ έχει πει ξεκάθαρα πως δεν έχουν αναδρομική ισχύ και θα ισχύσουν από την ημέρα δημοσίευσης, δηλαδή την 4η Οκτωβρίου 2019. Καθώς θα νομοθετήσουμε μέσα στο 2019, θα φροντίσουμε ο νόμος να έχει αναδρομική ισχύ από την 4η Οκτωβρίου 2019, ώστε να μην τεθούν για τους ασφαλισμένους θέματα αναδρομικών γι' αυτές τις λίγες εβδομάδες που δημιουργούνται...».

Αναφορικά με τις αναλογιστικές μελέτες που θα ακολουθήσουν, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε τα εξής: «Θα χρειαστούμε και αναλογιστικές μελέτες για τις αλλαγές που θα επέλθουν στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και μία γενικότερη μελέτη σχετικά με το πώς το ασφαλιστικό σύστημα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας μας ως προς το ελάχιστο ανεκτό επίπεδο διαβίωσης. Αυτό είναι κάτι που μας ζήτησε το ΣτΕ, όπως αντιλαμβανόμαστε από τις περιλήψεις. Αυτό προϋποθέτει ένα χρονικό διάστημα, ώστε να υπάρξει το προσχέδιο από το υπουργείο, το οποίο θα τεθεί προς εξέταση από τις αρμόδιες αναλογιστικές αρχές, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, πριν αυτό βγει τελικά προς διαβούλευση. Προτεραιότητά μας σε κάθε περίπτωση είναι να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατόν, προκειμένου να ολοκληρώσουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και αβεβαιότητες».

Τέλος ερωτηθείς σχετικά με την αποσύνδεση του υπολογισμού των εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα δεύτερο φορολογικό σύστημα, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο, μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του προηγούμενου έτους, να προκύπτουν επιστροφές των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επειδή αυτοί δήλωναν όλο και λιγότερα. Αυτό συνέβαινε για δύο λόγους. Ο ένας λόγος μπορεί να σχετίζεται με τη φοροδιαφυγή, ένα φαινόμενο που διατηρείται ακόμα έντονο στη χώρα μας. Δεύτερος λόγος υπήρξε η πραγματική αποφυγή από τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλό εισόδημα της περαιτέρω εργασίας, εφόσον το κράτος τους έπαιρνε το 70% με 80%, στερώντας τους έτσι το κίνητρο να δουλέψουν παραπάνω, χωρίς να έχουν ουσιαστικό κέρδος. Αυτό εμείς θα το αποσυνδέσουμε. Στόχος μας είναι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών να μην είναι και αυτές φορολογικές εισφορές».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Ανεξαρτητος

    Επί διακυβέρνηση Σαμαρα-Βενιζέλου δηλαδή επί κυβερνήσεως ΝΔ έγιναν οι πρώτες και μεγαλύτερες μειώσεις των κυρίων συντάξεων. Επί διακυβέρνησης του Σύριζα έγινε η σφαγή στις επικουρικες συντσξεις και επί πλέον ψηφίστηκε ο νόμος έκτρωμα κατρουγκαλου που ανέτρεψε τα πάντα στις συντάξεις με αντισυνταγματικους νόμους.Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η παρούσα κυβέρνηση για να επανορθώσει όλα αυτά που έγιναν σε βάρος των συνταξιούχων και μάλιστα των πολλών γιατί όπως φαίνεται οι προθέσεις της παρούσας κυβέρνησης είναι να μεριμνησει μόνον για λίγους και επί πλέον έτοιμη να εφαρμόσει το νόμο έκτρωμα κατρουγκαλου σε βάρος των πολλών φορτώνοντας τους με αρνητική προσωπική διάφορα ώστε να μη μεταβληθεί η σύνταξη τους για πολλά χρόνια.

  2. avatar ακριβως

    ο συριζα μειωσε τις εισφορες σε μεγαλοεπιχειρηματιες ,,,,γιατι απλα δεν εκοβαν αοδειξη και ηταν φτωχοι...γνωστες περιπτωσεις αυτες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει