Θεοχάρης για Thomas Cook: Είχατε τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο και κάνατε πως δεν βλέπατε

««Η κ. Κουντουρά χαριεντιζόταν» είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:18
10/10/2019
Θεοχάρης για Thomas Cook: Είχατε τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο και κάνατε πως δεν βλέπατε
10
loading

Βαριές ευθύνες καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, για τη ζημιά που προκάλεσε η πτώχευση της Thomas Cook στον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα.

«Είχατε τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο, και κάνατε πως δεν βλέπατε» είπε ο Χάρης Θεοχάρης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αλλά και οι παράγοντες της αγοράς, εντός και εκτός Ελλάδας, γνώριζαν για τα οικονομικά θέματα που αντιμετώπιζε η Thomas Cook, όπως γνώριζαν επίσης ότι η εταιρεία και οι μέτοχοι αυτής, βρίσκονταν σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να μην οδηγηθεί η εταιρεία στον πρόωρο θάνατο.

«Πριμοδοτήσατε τη γιγάντωση του ομίλου Thomas Cook στην Ελλάδα. Τον κάνατε στρατηγικό μας εταίρο. Δαπανήσατε εκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο κορβανά για να τον στηρίξετε, με πενιχρά αποτελέσματα για το εγχώριο τουριστικό προϊόν», είπε ο υπουργός Τουρισμού, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρατήρησε ότι στα χρόνια που κυβέρνησε τον τόπο ο ΣΥΡΙΖΑ η οικονομική συμμετοχή του ΕΟΤ στη συνδιαφήμιση με την Thomas Cook άγγιξε συνολικά τα 4,7 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αποτυπώνεται αντίστοιχο όφελος στις επισκέψεις των τουριστών, μέσα από το κανάλι της Thomas Cook.

«Εσείς γιγαντώσατε αυτόν τον παίκτη στην Ελλάδα, προχωρήσατε σε μια φαραωνική συμφωνία και αδιαφορήσατε, αν και το πρόβλημα της Thomas Cook ήταν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και η ίδια η εταιρεία είχε προειδοποιήσει για τα θέματα που αντιμετώπιζε. Δεκατρείς μέρες μετά την προειδοποίηση των ορκωτών ελεγκτών της Thomas Cook, σχετικά με την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας περί συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας, εσείς που σήμερα εμφανίζεστε τιμητές, ενισχύσατε τη συνεργασία του ΕΟΤ με αυτή την εταιρεία. Υπογράψατε σύμβαση με την Thomas Cook, 13 μέρες μετά, και δώσατε σχεδόν 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε αυτή την εταιρεία. Στις 29 Μαΐου 2019 υπογράψατε τη συμφωνία συνδιαφήμισης μεταξύ του ΕΟΤ και της Thomas Cook ύψους 1,426 εκατ. ευρώ για το 2019» είπε ο Χάρης Θεοχάρης.

Όσο για τα αντανακλαστικά της σημερινής κυβέρνησης, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, δεν πλήρωσε ούτε ένα ευρώ στην Thomas Cook ενώ κατήγγειλε αμέσως τη σύμβαση αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μην κουνάτε το δάχτυλο επειδή συνάντησα τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook, έναν παίκτη που εσείς καταστήσατε στρατηγικό εταίρο της χώρας, γιατί η επιλογή σας ήταν να πάτε χέρι χέρι με τον μαζικό τουρισμό των tour operators. Εν αντιθέσει με εσάς, εγώ δεν έκρυψα καμία συνάντηση που είχα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Thomas Cook στα τέλη Ιουλίου όπως έκανα με όλους τους θεσμικούς και τις μεγάλες εταιρείες που εσείς είχατε καταστήσει στρατηγικούς εταίρους», είπε ο υπουργός Τουρισμού. Προσέθεσε δε και το εξής: «Η κ. Κουντουρά χαριεντιζόταν με την Thomas Cook την ώρα που η αγορά είχε βουίξει αλλά και η ίδια η Thomas Cook είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης και ξένοι οίκοι και δημοσιεύματα έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου».

«Μου λέτε γιατί δεν χτύπησα εγώ το καμπανάκι του κινδύνου; Γιατί δεν ανέλαβα εγώ τον ρόλο του δημίου του ελληνικού τουρισμού; Ο ρόλος μου δεν είναι να προκαλώ πανικό αλλά να προστατεύω το δημόσιο συμφέρον όπως και έκανα. Ο θεσμικός ρόλος μου δεν είναι να καταστρέφω ή να πριμοδοτώ εταιρείες με προσωπικά ή άλλα κριτήρια. Στο κάτω κάτω το αν θα έσκαγε η Thomas Cook κανένας δεν θα μπορούσε να το προβλέψει. Ο ξαφνικός θάνατος που επελέγη για την Thomas Cook, αντί της ολικής ή μερικής διάσωσής της, και της ένταξης σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, λυπάμαι που εγώ πρέπει να πω, δεν μπορούσε κανένας να το προβλέψει».

Ο υπουργός ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το σχέδιο που υλοποιήθηκε και τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν, τόσο για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών όσο και για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κατάρρευση του ομίλου και των θέσεων εργασίας.

Ενημέρωσε επίσης ότι εξετάζεται η κατάθεση αιτήματος για άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στη Παγκοσμιοποίηση που διαθέτει κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ και ότι η Ελληνική Τράπεζα Ανάπτυξης, πρώην ΕΤΕΑΝ, επεξεργάζεται σχέδιο υποστήριξης των εταιρειών που επλήγησαν και ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με τις τράπεζες και την ΕΕΤ προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα διευκόλυνσης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί και είναι συγχρηματοδοτούμενες.

Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, να στηριχθούν όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας αλλά και να αποτραπεί η ζημία για τον επόμενο χρόνο από τις χαμένες πτήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή επισπεύδεται η διαφημιστική καμπάνια του ΕΟΤ η οποία τοποθετείται στο τέλος του 2019 ή το αργότερο στις αρχές του 2020, εν αντιθέσει με πέρυσι που το διαφημιστικό πρόγραμμα του ΕΟΤ έτρεξε Ιούνιο.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Οεο:

  Αφού \"κανεις δε μπορούσε να το προβλέψει\" γιατί φταίει η Κουντουρά;!!!

  1. avatar ειπε να πει

   τη ...κια του ο θεοχαρης ο πολυξερος.

 2. avatar Τον Ιούλιο

  Πάντως εσύ ήσουν που δηλωνες ότι ένιωθες πως η συγκεκριμένη εταιρεία έχει λαμπρό μέλλον στην Ελλάδα. Είχες την αίσθηση!

  1. avatar @Τον Ιούλιο

   Μπορείς να μου δώσεις ένα link;

 3. avatar spyrospeiratis

  ΘΕΟΧΑΡΗ ΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΤΑΝ ΠΤΩΧΕΥΜΕΝΗ ΕΔΩΣΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΚΑΤΑΣΧΕΣΕ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΚΑΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ΑΛΗΤΩΝ.

 4. avatar Πού είναι όι φωτογραφιες

  Αυτός Δεν είναι πού έβαζε φωτογραφιες μαζί τούς και έλεγε για την σωστή επιχειρηματικότητα ψεύτες

 5. avatar Πληρώνουμε τα λάθη του Μητσοτάκη

  Λόγω ανικανότητας και απειρίας του αστυνόμου Θεοχάρη ο ελληνικός τουρισμός θα πληρώσει πολύ ακριβά την πτώχευση της Thomas Cook.
  Μεγάλο λάθος του Μητσοτάκη που δεν έβαλε την έμπειρη Όλγα Κεφαλογιάννη στο υπουργείο τουρισμού.

 6. avatar Ωεωωω!

  Θεοχάρη ξέχσες ότι εσύ εβγαινες φωτογραφίες με τον Διευθύνοντα σύμβουλο της Τhomaw Kook τον Ιουλιο?.....καλα λένε, εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι.

 7. avatar Elxis

  Μπορούσατε βέβαια να ενημερώσετε με απλή επιστολή την τότε υπουργό για τους κινδύνους που βλέπατε καθώς και τους ξενοδόχους...

  Χωρίς δημοσιοποίηση...

 8. avatar τριαλαρο

  χαχαχαχαχαχα οι βουλευτές του σύριζα δεν έλεγαν ότι δεν ήξεραν τίποτε???
  Την επόμενη φορά που θα πουν καλημέρα, ρίχτε και μια ματιά έξω να δείτε ότι όντως είναι μέρα.

  Μιλάμε η ψευτιά σε άλλο επίπεδο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει