Προβάδισμα 2,3 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου έχει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η Realnews.

Συγκεκριμένα: ΝΔ 27,9%, ΣΥΡΙΖΑ 25,6%, ΠΑΣΟΚ 6,4%, ΑΝΕΛ 6,9%, Χρυσή Αυγή 13,4%, ΔΗΜΑΡ 6,2%, ΚΚΕ 5,8%, Οικολόγοι – Πράσινοι 1,5%, Άλλο κόμμα 6,3%.

Στην ικανότητα διακυβέρνησης το 38,5% δηλώνει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου, το 31,6% δηλώνει ότι η ΝΔ είναι καταλληλότερη και το 21,1% αναφέρεται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 43,2% θεωρεί καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά έναντι 23,7% που συγκεντρώνει ο Αλ. Τσίπρας και 31,2 % που αναφέρουν κανένας από τους δύο.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει 43,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 26,3%.

Η δημοσκόπηση επιχειρεί να διερευνήσει όμως και τις στάσεις των πολιτών απέναντι στα φαινόμενα ρατσισμού. Την ώρα λοιπόν που το 70,7% των ερωτηθέντων αξιολογεί από αρκετό έως πολύ σοβαρό το ρατσιστικό πρόβλημα, στην ερώτηση αν η ρατσιστική βία ή η εγκληματικότητα είναι σημαντικότερο πρόβλημα, οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 67,7% «η εγκληματικότητα και οι έκνομες πράξεις παράνομων μεταναστών».

Όταν οι πολίτες κλήθηκαν να τοποθετηθούν ως προς το δέον γενέσθαι για τη νομοθετική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, σε ποσοστό 47,1% οι πολίτες δεν συμφωνούν ότι η πρόταση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ θα περιορίσει τη δράση της Χρυσής Αυγής, έναντι του 33% που εκτιμά ότι θα έχει αποτέλεσμα.

Οι πολίτες απαντούν και για τους λόγους που βοήθησαν στην άνοδο της Χρυσής Αυγής αποδίδοντας το γεγονός στην οικονομική κρίση και το αίσθημα οικονομικού αποκλεισμού (48,0%) και κατά δεύτερον στην κοινωνική απαίτηση να αποδοθεί δικαιοσύνη για το παρελθόν (ποσοστό 38,5%).

Σε ό,τι αφορά το έργο της κυβέρνησης οι πολίτες το αξιολογούν αρνητικά σε ποσοστό 66,2%, ενώ ποσοστό 63% θεωρεί ότι η πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν οφέλη για τη χώρα. Μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων τη χειρότερη εντύπωση έχει δημιουργήσει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στους πολίτες η στάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς το 77,1% την αξιολογεί αρνητικά.

Κληθέντες τέλος οι πολίτες να αξιολογήσουν το έργο υπουργών, τις περισσότερες θετικές κρίσεις συγκεντρώνει η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Νίκος Δένδιας. Πρώτος πάντως σε αρνητικές κρίσεις έρχεται ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με ποσοστό 76,6%.