«Εντός του μήνα θα πληρωθούν οι διαφορές στις συντάξεις χηρείας», δήλωσε στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

Συμπλήρωσε πως μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν και τα αναδρομικά σύμφωνα με τις μεταβολές που προκύπτουν από την ημέρα ψήφισής τους.

«Οι νέες συντάξεις εκδίδονται με τα όρια που υπήρχαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλο», σημείωσε ο υφυπουργός και τόνισε πως «πριν τον Ιούνιο και οι συντάξεις χηρείας θα εκδίδονται αυθημερόν».

Όπως είπε μάλιστα, η αρμόδια υπηρεσία έκδοσης συντάξεων έχει ενισχυθεί, με 86 άτομα προσωπικό, με στόχο την επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων.

«Θα υπάρχει εύρος ηλικίας για την ανάληψη των χρημάτων που θα επενδύει ο εργαζόμενος, ώστε να λάβει την επικουρική σύνταξη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νότης Μηταράκης, κάνοντας λόγο για ελαστικοποίηση του ορίου ηλικίας της απονομής της επικουρικής και μόνο σύνταξης.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές αφορούν τις μελλοντικές γενιές εργαζομένων και όχι τους εργαζόμενους της τρέχουσας εποχής.

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων έκανε σαφές ότι, «περιμένουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ, για να νομοθετήσουμε», τονίζοντας πως «οποιαδήποτε αναδρομικά δοθούν θα στηρίζονται στις αποφάσεις του ΣτΕ».

Όσο αφορά την έκδοση σύνταξης μετά την εκκαθάριση χρεών που θα προκύψει από την υπαγωγή ασφαλισμένων στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το «κλείδωμα» της σύνταξης μέχρι να προκύψει η εκκαθάριση.