Αλέξης Τσίπρας: Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια

Το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο από τα μνημόνια


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:37
21/08/2019
Αλέξης Τσίπρας: Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια
87
loading

«Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του, που δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τονίζοντας, ότι «οι μνηστήρες επιχειρούν να γκρεμίσουν όσα με πολύ κόπο χτίσαμε».

Αναλυτικά, «σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ιστορικής σημασίας έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Στις 21 Αυγούστου του 2018, ο ελληνικός λαός μετά από μια πρωτοφανή 8ετη περιπέτεια λιτότητας, ηθικής και οικονομικής απαξίωσης, έφτασε επιτέλους στην Ιθάκη» αναφέρει ο τέως πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Οι θυσίες έπιασαν τόπο. Αυτό που δεν κατάφεραν τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις των κομμάτων της κρίσης, το κατάφερε η κυβέρνηση της Αριστεράς.

Παραλάβαμε μια χώρα σε οικονομική ασφυξία, με πρωτογενή ελλείμματα, με διαλυμένη παραγωγική βάση -σε κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα με ανεργία που είχε σκαρφαλώσει στο 27,9% και στο 60% για τους νέους.

Κατορθώσαμε να αντιστρέψουμε την εικόνα. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων απορρίπτοντας διαλυτικά μετρά για τη κοινωνία.

Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και την ενοποίηση των ταμείων κάναμε ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και δώσαμε δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε όλους όσους μένουν στη χώρα, Έλληνες και μετανάστες.

Με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αντιμετωπίσαμε αποφασιστικά την ανθρωπιστική κρίση και τη φτώχεια. Με τα οικογενειακά επιδόματα την παιδική φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα επαναφέραμε την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μειώσαμε την ανεργία στο 17,6% τον Απρίλη, δηλαδή περισσότερο από 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Από την 21η Αυγούστου του 2018 ως και την 7η του Ιούλη του 2019, φέραμε στη Βουλή μέτρα ελάφρυνσης πάνω από 3,5 δισ. ευρώ, προχωρήσαμε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά, ενώ παράλληλα ακυρώσαμε τις προγραμματισμένες μειώσεις στις συντάξεις για το 2019 και στο αφορολόγητο για το 2020».

Ο Αλ. Τσίπρας τονίζει στη συνέχεια ότι «η έξοδος της χρεοκοπημένης Ελλάδας από τα μνημόνια δεν ήταν, όμως, μια νομοτελειακή εξέλιξη που θα έρχονταν ούτως ή άλλως. Χωρίς τη ρύθμιση του χρέους που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές με τα ιστορικά χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και χωρίς την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς, η Ελλάδα δε θα επέστρεφε στη κανονικότητα».

Επισημαίνει ότι «αυτό άλλωστε ανέμεναν και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που είτε προέβλεπαν συνεχώς 4ο μνημόνιο, είτε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, δηλαδή κεκαλυμμένο μνημόνιο» και συμπληρώνει πως «οι εκλογές του Ιούλη, χάρη στην έξοδο από τα μνημόνια, ήταν οι πρώτες μετά από 10 χρόνια που διεξήχθησαν χωρίς την ασφυκτική κηδεμονία των δανειστών να επισκιάζει τη προγραμματική αντιπαράθεση».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής του, κέρδισε σχεδόν όλα τα δύσκολα, για πολλούς ακατόρθωτα, πολιτικά και ιστορικά στοιχήματα, έχασε όμως τις εκλογές. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο στην ιστορία της χώρας» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας ότι «η ΝΔ κατάφερε να πείσει μεγάλο μέρος των πολιτών ότι όλα αυτά που κέρδισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν δεδομένα και θα γινόταν έτσι κι αλλιώς και μάλιστα πιο εύκολα. Ότι με έναν μαγικό τρόπο, παρότι οι δικές της κυβερνήσεις είχαν υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και δε πέτυχαν να πιάσουν ούτε 0,5%, αυτοί θα μπορούσαν να πετύχουν συμφωνία με χαμηλότερα πλεονάσματα. Σήμερα βρίσκονται ήδη μπροστά στις συνέπειες των επιλογών τους. Γιατί ήταν επιλογή τους να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό και όχι αυταπάτη».

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει και ξεκίνησε να εφαρμόζει ένα σχέδιο μείωσης των πλεονασμάτων κατά 1%, δηλαδή από το 3,5% στο 2,5%, από το 2020 και μετά, αξιοποιώντας το μεγάλο αποθεματικό στα δημόσια ταμεία που με κόπο δημιούργησε για αυτό το σκοπό.

Χάρη σε αυτό το σχέδιο θεσμοθέτησε το δώρο Πάσχα ως μόνιμη 13η σύνταξη, μείωσε τον ΦΠΑ στην εστίαση και στην ενέργεια, κατάργησε τη μείωση του αφορολόγητου και προανήγγειλε τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Η ΝΔ όμως απέρριψε το σχέδιο αυτό, πριν καν το συζητήσει με τους θεσμούς.

Και αποδέχθηκε από μόνη της, καμία μείωση του στόχου για το 2020.

Και από το 2021 και μετά βλέπουμε, με αντάλλαγμα σκληρές μεταρρυθμίσεις μνημονιακού χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα αυτή που έφερε στα κρυφά με τροπολογία, λίγα λεπτά πριν κλείσει η Βουλή για το Δεκαπενταύγουστο και έκανε δώρο στον ΣΕΒ τις αναιτιολόγητες απολύσεις εργαζομένων».

«Το πιθανότερο είναι να κόψουν το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη»

«Με δυο λόγια» συνεχίζει, «η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενη άμεσα φορολογικές μειώσεις και τελικά θα φέρει άμεσες επιβαρύνσεις στον προϋπολογισμό του 2020, σε σχέση με όσα είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιες θα είναι αυτές θα το δούμε στον προϋπολογισμό. Το πιθανότερο είναι να κόψουν το αφορολόγητο, τη 13η σύνταξη και βλέπουμε...

Σε κάθε περίπτωση η ιστορία έχει ήδη καταγράψει ότι οι κυβερνήσεις των κομμάτων της κρίσης έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και το λαό στη πρωτοφανή περιπέτεια. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από μνημόνια, δίνοντας τέλος στη πρωτόγνωρη δοκιμασία του λαού μας.

Πέρυσι, τέτοια μέρα όμως, στο διάγγελμα μου στην Ιθάκη, προειδοποιούσα: "Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια"».

Καταλήγοντας, ο Αλ. Τσίπρας τονίζει ότι «οι μνηστήρες, πράγματι, είναι ακόμη εδώ και όχι μόνο απολαμβάνουν τους καρπούς των προσπαθειών του λαού μας, αλλά επιχειρούν και να γκρεμίσουν όσα με πολύ κόπο χτίσαμε. Αλλά ας μη θαρρούν πως η ιστορία τελείωσε εδώ. Η ιστορία, ευτυχώς ή δυστυχώς, διαρκεί πολύ».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

87
σχόλια
 1. avatar kek

  Γυρισε το παιδι απο την Ισπανια ? Πηηαινε βρε στο Ματι να δεις πως θα σε υποδεχτουν...Αλεξη τελειωσες ,ηδη στο κομμα σου βραζουν οι συνιστωσες....κανε κατι καινουριο,απο κανα συνταξιουχο ολο και κατι θα λαβεις...αυτοι η ΠΑΣΟΚ το ριχνουν η Τσιπρα...το ιδιο κανει...

 2. avatar ΜΑΠ

  Εφτασες στον προορισμο σου πριν η μετα που ξεπουλησες την μιση Ελλαδα ?

 3. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Κι αυτό που υπέγραψες ρε τον Ιούλιο του 2015, η τρίτη δανειακή σύμβαση, τί ήταν;
  Μας έχωσες 85 δις μέσα και με υποχρεωτικά πλεονάσματα μέχρι το 2060 και τολμάς να μας κοροϊδεύεις μες στα μούτρα μας;

 4. avatar Chatzistavrakis

  Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΟΤΙ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ...ΜΠΟΥΛΗ ΡΟΥΦΑ ΤΟ ΑΥΓΟ ΣΟΥ,....

 5. avatar Φτασαμε…βγηκαμε…

  Ας τον ενημερωσει καποιος οτι δεν ειναι πια πρωθυπουργος, ουτε και θα ξαναγινει ποτε! Αυτο που καταφερε αυτος ειναι που εκλεισε τις τραπεζες! Οποτε το υφακι 100 καρδιναλιων ....περιττο!

 6. avatar κοίτα που ο

  επαγγελματίας ΑΡΧΙΨΕΥΤΗΣ/ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΤΗΣ τόχει πάρει στα σοβαρά.Η μεγαλύτερη πλάκα ακόμα και μετά τις 11 κλωτσιές που έφαγε,είναι ότι νομίζει πως τον πιστεύουν.Είναι γνωστό ότι οι άρρωστοι ψεύτες πιστεύουν τα ψέμματά τους όσο τραγικά κι'αν είναι.

 7. avatar Ελληνοαμερικανος

  Δεν έφτασες ακόμα αλλά εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε και πρεπει για να σε δούμε στο Γουδί ανθέλληνα καταληψία.

 8. avatar sgyu

  δεν φτάσατε ακόμα στον προορισμό σας. έχει λίγο δρόμο μέχρι το 3% ρε άχρηστε. ουστ.

 9. avatar LEVIE

  ΕΙΣΑΙ ΠΟΡΩΜΕΝΟΣ ΨΕΥΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕ.
  ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΟΥ ΣΕ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ.

 10. avatar τηλεθεατης

  πω πω γεραματα....

 11. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  ΤΟΥΤΟ ΤΟ "ΔΙΑΤΡΗΤΟ" ΜΙΚΡΟ ΤΑ ΕΧΕΙ ΧΑΜΕΝΑ.........
  ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.........
  ισως να μη γνωριζει ποτε καποιος αισθανεται ελευθερος......
  οταν δεν υπογραφει δεσμευσεις στα τεσσερα και οταν δεν χρωσταει .......

 12. avatar Γκορτσος γκορτσος

  Προβατάκια των κομμάτων.

 13. avatar Πλάκα πλάκα

  Στα οικονομικά σας έβαλε γυαλιά.
  40 χρόνια τρώγατε μαυρογυαλουροι.

  1. avatar Νικος χασαπης

   Ναι γιαυτο κλείσανε οι τράπεζες μια εβδομάδα μετά που τον φηφισες.

  2. avatar μνημόνια τέλος

   άσχημη,κακιά λέξη, ΕΠΟΠΤΕΙΑ,η ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΕΝΟ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑ, όπως από ΤΡΟΙΚΑ το κάναμε...ΘΕΣΜΟΙ. Προφεσσόροι στη διαστρέβλωση και παραπλάνηση των γιδιών του κοπαδιού τους οι αριστεροσυντροφοφασίστες.

 14. avatar Αυτη ηταν η πρωτη ειδηση για γελιο απο τον ΣΥΡΙΖΑ για σημερα..

  Η δευτερη που βγαζει τρελλο γελιο ειναι οτι ο Σταθακης αναλαμβανει να φτιαξει το προγραμμα του κόμματος!

 15. avatar Πλήρως κοστολογημένος

  Γύρισε από Βαρκελώνη ο νταουλιέρης; Να πεταχτώ μέχρι το αλώνι να τσεκάρω την φοράδα.

 16. avatar Στέλιος σερελης

  O κόσμος χάλαγε και εσύ διόριζες ανήψια, παιδιά, γυναίκες, αλλά το πήγες και ένα επίπεδο παραπάνω διορίζοντας και τους γκόμενους και γκόμενες όλων των ανωτέρω! Έτσι σύν τους "αναίσθητους δημόσιους υπαλλήλους" και τους τύπους που ξαναψήφισαν Τυφλό, Δερματολόγο, Μπαοκτζή, Νοτοκαρχαριάκι κλπ έπιασε ο ΣΥΡΙΖΑ 32%! Δηλαδή το 1/3 του λαού μας θα πρέπει να κάνει "χαρακίρι"! Το κερασάκι στην τούρτα είναι οι πωλήσεις εδαφικής κυριαρχίας, ήτοι: Η συμφωνία των Λιμνών (χάσαμε οτι έχει σχέση με μακεδονικός-ή-ό), το Αιγαίο δεν έχει σύνορα (Τσίπρας), τα 18 βραχονησιδάκια δωράκι (Μπαοκτζής Μέζεος), το Καστελόριζο δεν είναι στο Αιγαίο, παιχνίδια με τις ΑΟΖ και υποσχέσεις οτι δεν τα θέλουμε όλα μόνοι μας και άλλες πολλές υποσχέσεις των Τσίπρα, Κατρούγκαλου, Κομμουνίσταρου Κοτζιά, βατραχάνθρωπου Καμμένου! Το ερώτημα παραμένει, πού είναι ο νέος Σαρτζετάκης για να πάρουν όλοι τον δρόμο τους!...Μέγιστη ευθύνη φέρουν Μήτσος, Φώφη, Λεβέντης, Ρυάκι που δεν έριξαν την κυβέρνηση της προδοσίας! Έτσι αυτοί οι Τσιπροκαμμένοι μας πέρασαν το νόημα, οτι η προδοσία στα εθνικά θέματα και τις κόκκινες γραμμές είναι ...αριστερή άποψη! Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να ξαναβγούνε ποτέ...

 17. avatar Dinamo Zagreb

  Καλώς τα ????️μάτια????️ μας τα δύο... Που χάθηκες βρε ψυχή; Όλα καλά στου Πο(ρ)δεμος το τσαντηρι;

 18. avatar Γεια χαρανταν!

  Μια καθαριστρια που εξαπατησε το Δημοσιο οτι ειχε βγαλει το Δημοτικο,τη βαλατε και στη φυλακη και χωρις να εχει ζημιωσει σε τιποτε την Κοινωνια. Ομως τον Τσιπρα, που εξαθλιωνε τον ελληνικο λαο επι 4,5 χρονια, που ξεπουλησε τη Μακεδονια στους Σκοπιανους,που μας φεσωσε με δις ευρω τ ο ν ε χ ε τ ε α κ ο μ η ε ξ ω να απειλει την Πατριδα με νεα δεινα και . . . ο υ τ ε ε ν α Ε ι δ ι κ ο Δικαστηριο!! Ντροπη ! Ο Λαος απαιτει ο Τσιπρας μεσα φυλακη

 19. avatar ΠΑΛΛΑΣ

  Ποσο κραξιμο ακομα θα φας ρε μαστορα.Λεγε λεγε εσυ.Ουτος η αλλως εχεις τελειωσει προ πολλου.Ρεεεεε ουστ.

 20. avatar Τειρεσίας

  Τον βάρεσε Ο ΗΛΙΟΣ στην ΙΣΠΑΝΙΑ, λογικό ,και εδώ τις ίδιες μ@@@@@@ μας έλεγε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει