Οι δύο τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας για συντάξεις και εργασιακά

Η κατάθεσή τους από τον Γιάννη Βρούτση προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19:18
08/08/2019
Οι δύο τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας για συντάξεις και εργασιακά
22
loading

Δύο τροπολογίες, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατατέθηκαν στο διυπουργικό νομοσχέδιο, λίγο πριν από την προγραμματισμένη λήξη της συζήτησης του διυπουργικού νομοσχεδίου. Και οι δύο τροπολογίες προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την απόσυρσή τους. Καθώς το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό και η κυβέρνηση επέμεινε στη συζήτηση και την ψήφισή τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με την πρώτη τροπολογία θεσπίζεται ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης ή συντάξεων για όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που απονέμονται από τον ΕΦΚΑ ή επανυπολογίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016.

Ειδικότερα, με την τροπολογία θεσπίζεται ανώτατο όριο στο συνολικό ακαθάριστο ποσό κάθε μηνιαίας κύριας σύνταξης ή περισσοτέρων της μιας συντάξεων λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που χορηγούνται από τον ΕΦΚΑ και εφόσον μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31.12.2016. Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης, (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.

Το εν λόγω ανώτατο όριο εφαρμόζεται και επί των συντάξεων που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (12.5.2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

Ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανυπολογιστεί, μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου και υπερβαίνουν το προαναφερόμενο ανώτατο όριο, προσαρμόζονται στο νέο οριζόμενο ως άνω ποσό από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους. Τυχόν επιπλέον διαφορές συντάξεων αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι ολοσχερούς εξοφλήσεως.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΓΛΚ, από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχεται ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης, δηλαδή, από τη θέσπιση ανώτατοι ορίου στο συνολικό ακαθάριστο ποσό για τις ήδη απονεμηθείσες πολύ υψηλές συντάξεις, και από τις προς απονομή μελλοντικές πολύ υψηλές συντάξεις. Η εξοικονόμηση αυτή για τα έτη 2019, 2020, 2021, 2022 και 2023 εκτιμάται στο ποσό των 550.000 ευρώ περίπου, 1,3 δις περίπου, 1,5 δις περίπου, 1,7 δις περίπου και 1,8 δις περίπου αντίστοιχα. Προβλέπεται επίσης αύξηση εσόδων από την αναζήτηση και επιστροφή τυχόν επιπλέον διαφορών συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί και υπερβαίνουν το ανώτατο όριο.

Τι προβλέπει η δεύτερη τροπολογία

Με τη δεύτερη τροπολογία, καταργούνται αφότου ίσχυσαν διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας σχετικά με:

• την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν.4554/2018)

• το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019)

• την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν, 4611/2019).

Αναφορικά με την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι καταργείται η διάταξη του άρθρου 9 του ν. 4554/2018, με την οποία επιχειρήθηκε η γενική νομοθετική ρύθμιση για την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων η οποία στην πράξη προκάλεσε εκτεταμένη σύγχυση και δυσκολίες εφαρμογής που είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός την άμβλυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων έναντι του εργοδότη προς τους αντισυμβαλλομένους του στο πλαίσιο συμβάσεων εκτέλεσης έργων, παροχής υπηρεσιών κλπ, αλλά και των σχέσεων αυτών με τρίτους στο πλαίσιο συμβάσεων υπεργολαβίας. Αναφέρεται επίσης ότι η διάταξη πρέπει να καταργηθεί ώστε να είναι σαφής η ευθύνη του εργοδότη έναντι των εργαζομένων που αυτός απασχολεί, ανεξαρτήτως των συμβατικών σχέσεων που αναπτύσσει ο εργοδότης με τρίτους ως επιχειρηματίας.

Αναφορικά με την κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019). Το άρθρο 48 του ν.4611/2019 προέβλεπε ότι η καταγγελία της εργασιακής σχέσης θεωρείται έγκυρη, μόνο αν οφείλεται σε βάσιμο λόγο, κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 4359/2016, έχει γίνει εγγράφως, έχει καταβληθεί η οφειλόμενη αποζημίωση και έχει καταχωρηθεί η απασχόληση του απολυόμενου στα τηρούμενα για τον ΕΦΚΑ μισθολόγια ή έχει ασφαλιστεί ο απολυόμενος. Σε περίπτωση αμφισβήτησης, το βάρος της επίκλησης και απόδειξης της συνδρομής των προϋποθέσεων έγκυρης καταγγελίας φέρει ο εργοδότης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar 2019

  ΚΚΕ

 2. avatar Κυριε Βρουτση

  Σανο δεν τρωμε.Ολοι γνωριζουμε οτι πισω απο τη καταργηση της αιτιολογημενης απολυσης βρισκεται και η υποχρεωση των εργοδοτων για αμεση καταβολη της αποζημιωσης απολυσης που αποτελουσε υποχρεωση τους με βαση το αρθρο του Νομου που καταργειται.Οσον αφορα την αιτιολογηση περι της ντε και καλα δυσφημησης των εργαζομενων που απολυονται ολοι γνωριζουμε οτι καθε εργοδοτης πριν τη προσληψη επικοινωνει με τους προηγουμενους εργοδοτες για να μαθει τους λογους απολυσης απο τους συγκεκριμενους εργοδοτες.

  1. avatar @Κυριε Βρουτση

   Οι εργατολόγοι έχουν άλλη άποψη ψεύταρε.

 3. avatar .;.

  Κατάθεση τροπολογιών «από το παράθυρο»
  Η δεύτερη τις εργασιακές σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων
  την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζομένων,
  Καταργείται το βάσιμο της απόλυσης – Διευκολύνονται οι εργοδότες
  την κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (Οποτε γουσταρει στο δρομο Ελληνα ψωφα!!)

  1. avatar Απάντηση σε: .;.

   Έγινε αναφορά σε εισαγγελέα για σας κύριε

  2. avatar .;.

   αυτα ακουμπανε την μεσαια ταξη (εργαζομενους σε εταιριες Φ.Αεριο,,κατασκευαστικες εταιριες.κ.τ.λ.)......και ειναι μονο η αρχη!!! Αφαιμαξη των εργαζομενων θα κανουν.....

 4. avatar !!!

  Αν νομιζετε οτι αμα δεν βαλετε τα σχολια η καθηστερησετε να τα βαλετε που δειχνουν την αντιδραση του κοσμου στα κρυφα νομοσχεδια της ΝΔ θα κερδισετε κατι ειστε γελασμενοι

  1. avatar !!!

   Τι λες ρε μπαμια, πιωμενος είσαι;

 5. avatar Alofron

  Τεμπελιά τέλος κύριοι
  Σκουζετε όσο θέλετε.

  Θέλω όμως να δω και μηχανισμό ελέγχου των εργοδοτών κλπ. Φτάνει πια η ασυδοσία από όλες τις πλευρές.

 6. avatar Δεξαμενή Σκέψης (Think Tank) & Διαδικτυακής Προώθησης Φιλελεύθερων Θέσεων

  Επιτέλους καταργείται η \'\'αιτιολογημένη απόλυση\'\' που προξενούσε προβλήματα στους εργοδότες ακόμα και αν είχαν στο προσωπικό τους άεργους κηφήνες. Η τροπολογία του κ. Βρούτση καταργεί το αναχρονιστικό βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019). Η κατάργηση του συγκεκριμένου άρθρου αποτελεί πάγιο αίτημα αφού λειτουργεί ανασταλτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. #ΝέαΕλλάδα #ΣύγχρονηΑπασχόληση #ΕλεύθερηΑγορά

  1. avatar ΜΗΤΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ

   Δεξαμενη βολεμενων της ΝΔ πληρωνεσαι καλα απο τα λαμογια αποτι βλεπω. φουλ σανο δινεις στον κοσμακη. καλυτερα να σε απολυει ενας εργοδοτης με καποιο λογο η επειδη ετσι του αρεσει? για ηλιθιο προφανως περνας τον κοσμακη.

 7. avatar Αlekan

  Ετσι ετσι ....χωρις σιαλιο.....προβατα

 8. avatar Οτι τους κατεβει

  αντε παλι δικαστήρια, αντε παλι Άρειος Πάγος, αντε παλι συμβούλιο της επικρατείας, και δεν συμμαζεύεται, και με τα αναδρομικά ..και ..και ..και η ίδια ιστορία της παράνοιας της Νέας Δημοκρατίας, αυτής της καταραμένης.

 9. avatar Η ΚΙνα του Σουλτανου!!!

  Κατάργηση αιτιολόγησης απόλυσης!!!!!! ...
  Τόσο τεράστια ξεφτίλα!!! ......

  Ε βέβαια τόσοι άνεργοι εκεί έξω περιμένουν, σιγά να μην πρέπει να αξιολογηθεί και η απόλυση του οποιουδήποτε. Οι δούλοι περιμένουν ακριβώς έξω από την πόρτα ...
  Η ΚΙνα του Σουλτανου Μητσοτακη 2019!!!

  1. avatar Η ΚΙνα του Σουλτανου!!!

   αυτα ακουμπανε την μεσαια ταξη(εργαζομενους σε εταιριες Φ.Αεριο,,κατασκευαστικες εταιριες.κ.τ.λ.)......και ειναι μονο η αρχη!!!

  2. avatar Η ΚΙνα του Σουλτάνου!!!

   Ρε γκασμα, πες μας τόσα χρόνια πού δεν υπήρχε πού εμπόδισε τις δουλειές, πες μας τί σημαίνει σε πραγματικές συνθήκες αιτιολόγηση απόλυσης και πες μας πότε έκανες εσύ ως εργοδότης απόλυση και σε χαλασε; Νούμερα ε νούμερα. Άεργοι ανίκανοι για εργασια

   1. avatar Η ΚΙνα του Σουλτάνου!!!

    σαλτα κανε μια κωλοτουμπα στις Πρεσπες βουκεφαλα να δεις ποτε θα καταργησετε την συμφωνια .....

    1. avatar Η ΚΙνα του Σουλτάνου!!!

     Απαντα [...] σε αυτά που σε ρωτάνε, όχι μόνο να λες τις λεξουλες που σου έμαθε το κομμα

 10. avatar Capital

  Απαίτηση ΣΕΒ η τροπολογία Βρούτση για τις απολύσεις.
  Τροπολογία - ρουσφέτι στο ΣΕΒ με την οποία καταργείται η διάταξη των αιτιολογημένων απολύσεων, έφερε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης αιφνιδιάζοντας τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι αποχώρησαν.

 11. avatar .;.

  Σιγά μην αποχώρησαν οι μ[...]ς οι αριστεροί για αυτές τις τροπολογίες. Θέατρο παίζουν όπως πάντα, με την ατάκα \"είμαστε κοντά στο λαό\"

  1. avatar .;.

   γεια σου βλεπω οτι ξερεις κινεζικα θελω μερικους εργατες.....ικανοποιητικος μισθος( 4.80 e) 10 ωρες εργασιας .....

  2. avatar : .;.

   με αγαπη απο ΝΔ στην μεσαια ταξη.....χωρις σαλιο .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει