Τις θέσεις της χώρας μας στο Κυπριακό, την ονομασία της ΠΓΔΜ, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και ευρύτερα για την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη ανέπτυξε απόψε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας.

Την ετοιμότητα της Ελλάδας για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε ο κ. Δρούτσας, καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας κ. Γκρούεφσκι να γίνει «μέρος της προόδου».

Για το Κυπριακό ζήτησε την απόσυρση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για θέμα πολιτικής θέλησης και αποφασιστικότητας. Ο κ. Δρούτσας τόνισε την ανάγκη για συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ώστε να στηριχτεί και να προχωρήσει αποτελεσματικά η διαπραγματευτική διαδικασία με σκοπό την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, στηριγμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στις ευρωπαϊκές αρχές.

Όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις τόνισε με έμφαση ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι η μόνη βάση για διευθέτηση των διαφορών με ειρηνικές διαδικασίες, σημειώνοντας ότι ένας πιθανός δρόμος είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας μιλώντας μέσα στα πλαίσια των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Ελλάδας για προώθηση της «ατζέντας 2014» που αφορά τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.