Χρυσοχοΐδης: Ασφάλεια στο σπίτι, ασφάλεια στην πόλη, ασφάλεια στη χώρα

«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το υπουργείο προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
21:02
21/07/2019
Χρυσοχοΐδης: Ασφάλεια στο σπίτι, ασφάλεια στην πόλη, ασφάλεια στη χώρα
22
loading

«Όπου υπάρχει ασφάλεια, υπάρχει και διασφάλιση των δικαιωμάτων. Η Ελλάδα δεν πάσχει σήμερα από καταπάτηση δικαιωμάτων, από ασφάλεια υποφέρει. Γι΄αυτό εκεί θα επικεντρωθούμε», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ομιλία του στη Βουλή, την οποία παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στην κριτική για το γεγονός ότι στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνονται η μεταναστευτική και σωφρονιστική πολιτική. «Οι δραστηριότητες αυτές έχουν κοινό χαρακτηριστικό την ασφάλεια. Όπου υπάρχει ασφάλεια υπάρχει και διασφάλιση των δικαιωμάτων», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και πρόσθεσε: «Στις μέρες μας, στις δημοκρατικές χώρες, είναι αδύνατη η καταπολέμηση του εγκλήματος και της παραβατικότητας εάν παραβιάζονται τα δικαιώματα. Τα δύο δεν πάνε χώρια. Πάνε πάντα μαζί. Το υπουργείο έχει μια στρατηγική επιλογή . Ασφάλεια στο σπίτι, ασφάλεια στην πόλη, ασφάλεια στη χώρα. Και προϋπόθεση απαράβατη για να πετύχουμε την ασφάλεια, είναι μια: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το υπουργείο προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη».

«Η Ελλάδα δεν πάσχει σήμερα από καταπάτηση δικαιωμάτων, από ασφάλεια υποφέρει. Γι΄αυτό εκεί θα επικεντρωθούμε», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στους στόχους, ανά τομέα δράσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι θα διαφυλαχθεί η ασφάλεια των πολιτών, με διαρκή καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Θα υπάρξει αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων και της μεταναστευτικής πολιτικής. Θα υπάρξει επίσης αποτελεσματική, σύγχρονη πολιτική προστασία και σύγχρονη διαχείριση κρίσεων και καταστροφών. Θα υπάρξει νέα σύγχρονη αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική, με παρεμβάσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ασφάλεια του πολίτη

Ειδικότερα για τον τομέα ασφάλειας του πολίτη, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης ενημέρωσε ότι ήδη η ομάδα ΔΙΑΣ έχει ενισχυθεί με 500 αστυνομικούς. «Κάθε μέρα πυκνώνουν οι περιπολίες και θα πυκνώσουν πολύ περισσότερο από εδώ και πέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά και ενημέρωσε ότι ήδη επέστρεψαν στα Αστυνομικά Τμήματα, στις υπηρεσίες καταπολέμησης του εγκλήματος πάνω από 500 αστυνομικοί, με σχέδιο δράσης.

«Γειτονιά με γειτονιά, θα ξεριζώσουμε τις εγκληματικές συμμορίες που τρομοκρατούν τις πολίτες, μπαίνοντας στα σπίτια τους για να ληστέψουν», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και υπογράμμισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι οι διαρρήξεις που τρομάζουν τους πολίτες. Για το λόγο αυτό, μέχρι το τέλος του χρόνου προσλαμβάνονται 1.500 αστυνομικοί-ειδικοί φρουροί, ώστε στο 2019 να είναι πλήρης η κάλυψη και για περιπολίες και για αστυνομική παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

Στην πολιτική ασφάλειας του πολίτη θα υπάρξει στενή συνεργασία με τους δήμους, με φορείς που υπηρετούν τον εθελοντισμό, με τα συμβούλια ένταξης μεταναστών ενώ στενή θα είναι η συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. «Η ασφάλεια της γειτονιάς, πρέπει να γίνει υπόθεση της κοινωνίας των πολιτών, θέλουμε ζωντανές και ασφαλείς γειτονιές, θέλουμε τα παιδιά να παίζουν στις πλατείες και στις γειτονιές τους και να περπατάμε άφοβα το βράδυ», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ξεκαθάρισε ότι η αστυνομία θα επιστρέψει στα καθήκοντά της, τα αστυνομικά τμήματα και τα τμήματα ασφαλείας θα στελεχωθούν ώστε να γίνουν και πάλι εγγυητές της ασφάλειας των πολιτών. Με την αρωγή δε και ιδιωτών, ο εξοπλισμός και οι επικοινωνιακές υποδομές της 'Αμεσης Δράσης θα εκσυγχρονιστούν ενώ θα εξασφαλιστούν οι συνθήκες ασφάλειας και των ίδιων των αστυνομικών για να μπορούν και εκείνοι να κάνουν τη δουλειά τους.

Η ριζοσπαστικοποίηση θα αντιμετωπιστεί, με κυρίαρχο όπλο την πρόληψη, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε όμως ότι «για την τρομοκρατία δεν υπάρχει χώρος για τη δημοκρατία μας».

Για το δυναμικό της ΕΛΑΣ είπε ότι θα υπάρξει αναδιάταξη, ότι θα πρέπει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και πίστη στα καθήκοντά του, και να αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή του ετοιμότητα. Σε κάθε περίπτωση, «το διαβατήριο ανόδου για τον καθένα, είναι μόνο ένα: η δουλειά του, η απόδοσή του και τίποτα άλλο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η φύλαξη των συνόρων-το μεταναστευτικό

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε ότι «κάποτε η φύλαξη των συνόρων ήταν στρατιωτική υπόθεση. Σήμερα όμως είναι σχεδόν αμιγώς αστυνομική υπόθεση, όπου η αστυνομία, το λιμενικό, η ακτοφυλακή επιτηρούν εποπτεύουν και ελέγχουν τα σύνορα από τις διάφορές ροές, όπως είναι τζιχάντ, τα ναρκωτικά, τα όπλα, η τρομοκρατία». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η διαχείριση των συνόρων απαιτεί το συντονισμό όλων των Σωμάτων Ασφάλειας με της ΕΔ και είναι και κρίσιμο ζήτημα η συλλογή πληροφοριών, καθώς οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχιστούν. «Γι΄αυτό τον λόγο η μετανάστευση και μεταναστευτική πολιτική είναι θέμα εθνικό», είπε, «ιδιαίτερα όταν αυτές οι γραμμές περνάνε από τον δίαυλο της Τουρκίας».

«Οι ενέργειες μας αποσκοπούν στο να οργανωθούν τα βήματα και οι δράσεις για την αποσυμφόρηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά, να αντιμετωπιστεί το νέο φαινόμενο εισδοχής στον Έβρο και τα χερσαία σύνορα και για δημιουργηθούν δομές παραμονής στην ενδοχώρα και να ενισχυθούν συστηματικά οι πολιτικές ενσωμάτωσης των μεταναστών», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε με νόημα στο σημείο αυτό ότι οι υπάλληλοι στη Μόρια διαχειρίζονται δυσβάσταχτο έργο και χρειάζονται αναγνώριση. Όσο για τις συνθήκες διαβίωσης, είπε ότι «αυτή την ώρα δεν θα γίνουν δημόσιες αναφορές που μπορεί να μας πληγώσουν. Θα μιλήσει όταν αλλάξουν οι συνθήκες». Για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα «στραγγίξει» τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις για το καλό και της χώρας και της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα δεν θα παραιτηθεί από τη φύλαξη των συνόρων της, δεν θα στοιβάζει μετανάστες, δεν θα αμελεί τους όρους διαβίωσης και ασφάλειας των πολιτών.

Πολιτική Προστασία

Για την πολιτική που θα ακολουθήσει στον τομέα Πολιτικής Προστασίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι χρειάζεται νέο μοντέλο που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, στην πρόγνωση, στη διαχείριση και τελικά στη μείωση των συνεπειών, μετά από μια καταστροφή. Σημαντικό στοιχείο θα είναι η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, με θεσμοθέτηση ενιαίας αρχής πολιτικής προστασίας, με εθνικό σύστημα πολιτικής προστασίας που θα περιλαμβάνει όλους τους φορείς, με αναθεώρηση του σχεδίου Ξενοκράτης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε όλους όσους ενεπλάκησαν στην διαχείριση της κατάστασης στο σεισμό της Αθήνας, διότι «συντονιστήκαμε σαν κράτος».

Η σωφρονιστική πολιτική

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις ενστάσεις για την σωφρονιστική πολιτική. «Ακούω τις επιφυλάξεις και ενστάσεις. Χρειάζεται όμως να τονίσουμε ότι η κατάσταση στις φυλακές τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει. Τα δικαιώματα έχουν εξαχνωθεί από το οργανωμένο έγκλημα. Οι δολοφόνοι του οργανωμένου εγκλήματος, δολοφονούν μέσα και έξω από τις φυλακές αθώους», είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και τόνισε ότι η ασφάλεια των κρατουμένων και των υπαλλήλων θα αποκατασταθεί και η φυλακή θα παράγει σωφρονιστικό έργο. Ιδίως για την κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού, είπε ότι γίνονται ήδη ενέργειες για τη δημιουργία καταστήματος κράτησης εκτός αστικού ιστού, εντός της Αττικής, κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα για εύκολη πρόσβαση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar fire40

  Με ευχολόγια και αερολογίες δεν γίνεται δουλειά. Καλά να λες οτι θα παρέχω ασφάλεια στον κόσμο αλλά υπάρχει μια λεπτή δυσδιάκριτη γραμμή που τη χωρίζει από την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων. Αν παρακολουθείς όλο τον κόσμο για την ασφάλειά του τότε έχεις αποτύχει.

 2. avatar Κανόνισε

  να γίνεις το εξιλαστήριο θύμα κι εσύ!

 3. avatar Πατριώτης Γερμανοτσολιας

  Χρυσοχοΐδη για πόσο καιρό νομίζεις ότι θα πουλάτε ασφάλεια σε λίγο θα ρχισει το ξεβράκωμα.

  1. avatar criskalts

   Υπομονή χρειάζεται φίλε και κουράγιο!!!

 4. avatar το ξυλο που εχουμε

  να φαμε απο αυτους,και στο τελος θα μας πουν αυτος δεν ητανε δικος μας και θα τον ξηλωσουν,αφου κανει τηνδουλεια πρωτα.για τον χρυσοχοιδη λεω

 5. avatar εντός της Αττικής, κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα

  το ακουσατε εκει πανω στο μενιδι,να δειτε τι ωραια που θα περναμε.

 6. avatar megaloagroths

  την βομβα που εριξε με αναρτηση της η ιδιοκτητρια του city plaza γιατι την κανετε γαργαρα?

 7. avatar @Ανεκδοτα

  Τον κατασταλτικο τροπο με τον οποιο λειτουργει κατα κανονα η Ασφαλεια τον εχουμε δει πολλες φορες και δεν τον λεω εγω αλλα οι ζωντανες αναμεταδοσεις απο πορειες στο κεντρο της Αθηνας την τετραετια 2010 ως το 2014 κατα των μετρων της κυβερνησης οπου βλεπαμε πως λειτουργουσαν οι δυναμεις ασφαλειας μαζι με τους μπαχαλακηδες.

 8. avatar 007…….

  .......... ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΣ ΤΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ...????????

 9. avatar Ανεκδοτα μας λεει

  Ο υπουργος απο τη στιγμη που η ασφαλεια κατα κανονα λειτουργει κατασταλτικα και μου αφαιρει το δικαιωμα να κανω μια απεργια η μια πορεια ζητωντας τα δικαιωματα μου.

  1. avatar @Ανέκδοτα

   Αυτά τα λες εσύ, όχι ο υπουργός.

 10. avatar Μστ

  [...] και η ΝΔ που τότε τον κατηγόρησε για την τραγωδία της Marfin τον έκανε ξανά υπουργό...αυτό λέει πολλά ανόητοι νεοδημοκράτες για τους παρακρατικούς.!!

  1. avatar @Μστ

   Τα λεβεντόπαιδα που έβαλαν τη φωτιά ΝΔ δεν ήταν, τι ήταν;

 11. avatar Πλατσιαλόγος Αναρχικός

  οι κωλοτουμπες που κανατε αλλα λενε.
  οι μεταναστες ας πουμε δεν ειναι προβλημα μεγαλο και δεν λυνεται απο την μερα στην αλλη απο την κυβερνηση.....αλλα λεγατε σαν αντιπολιτευση και ειχατε και σχεδιο....μουφα λοιπον και αυτο!!!

  1. avatar #$#Πλατσιαλόγος Αναρχικός

   καλα να παθεις και εσυ και οσοι τον πιστεψαν τον Μιζοτακη.....

 12. avatar φροιξος

  τα πολλα λογια εινσι φτωχεια!! ειδομεν@

 13. avatar Λογοκρισία

  Hello!

 14. avatar Μπακαλης

  Ο καταλληλος ανθωπος καταλληλη θεση
  Κ. Χρυσοχοιδη σας βγαζω το καπελο

 15. avatar χαχααααααααααααααα

  γελάσαμε και σημερα

 16. avatar Πλατσιαλόγος Αναρχικός

  ποια ασφαλεια βρε (...) ...ενας απο τους κλεφτες ειστε εσεις του μνημονιου....

 17. avatar ομονοια

  αυτο περιμεναμε πολλα χρονια......θα το δουμε στην πραξη ????

 18. avatar Πρακτικές μαφίας

  Σε έπεισαν ότι ζεις στην... Καμπούλ την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν! Για να σου πουλήσουν προστασία...
  Όπως οι μαφιόζοι νονοί της νύχτας... Θα σου πάρουν έναντι της προστασίας, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας για να τα χαρίσουν στα μεγάλα συμφέροντα που ανδημονούν... ΔΕΗ, Χρυσός στις Σκουριές, Πετρέλαια, Ελληνικό... Όσο για την ασφάλεια... Θα γίνει σκληρή καταστολή! Μόλις διαμαρτυρηθείς για τους μισθούς πείνας και την απουσία κοινωνικής ασφάλισης!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει