«Η συμφωνία της κυβέρνησης για αναστολή ή ματαίωση της συγχώνευσης Εθνικής- Eurobank αντανακλά τη διαπάλη και τον ανταγωνισμό εγχώριων και ξένων ομίλων, τη μετακίνηση κεφαλαίων για επενδύσεις σε άλλους τομείς στο εσωτερικό της Ε.Ε. και ενισχύει τον προβληματισμό τμημάτων της άρχουσας τάξης σχετικά με τον έλεγχο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος», αναφέρει σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου και της Ελλάδας εντάσσονται στις γενικότερες συμφωνίες και κατευθύνσεις για ενιαία εποπτεία και έλεγχο του τραπεζικού συστήματος όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.», τονίζει ο Περισσός, προσθέτοντας ότι «τις σχετικές αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε. είχαν χαιρετίσει τόσο η τρικομματική κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στην σχετική ανακοίνωση του κόμματος επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση όλες οι διαφορετικές επιλογές ανακεφαλαιοποίησης συγκλίνουν σε νέες θυσίες της λαϊκής οικογένειας, και οδηγούν σε νέες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Για τα λαϊκά στρώματα υπάρχει μόνο ένας δρόμος: της οργάνωσης της πάλης για αποδέσμευση απ’ την Ε.Ε. και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.