Στην Ελλάδα, το mainstream επέστρεψε στην εξουσία και οι λαϊκιστές βρίσκονται σε υποχώρηση. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι η χώρα «θα σηκώσει και πάλι υπερήφανα το κεφάλι» και οι Έλληνες ψηφοφόροι τού έδωσαν ισχυρή εκλογική νίκη.

Με τα λόγια αυτά προλογίζει το περιοδικό TIME τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία θα δημοσιευθεί στο τεύχος της 22ας Ιουλίου και έχει τίτλο «Οι ελληνικές εκλογές φέρνουν ελπίδα σε μία χώρα που την έχει ανάγκη».

Ο νέος πρωθυπουργός έχει την δουλειά του κομμένη στα μέτρα του. Οι προοπτικές της χώρας έχουν βελτιωθεί έπειτα από μία αγωνιώδη και παρατεταμένη οικονομική ύφεση που κατέστρεψε το ένα τέταρτο της ελληνικής οικονομίας, όμως περισσότερο από το 30% των πολιτών της παραμένει παγιδευμένο στην φτώχεια και η ανεργία παραμένει στο 18%. Για τους νέους τα πράγματα είναι χειρότερα. Είναι άνεργοι σε ποσοστό σχεδόν 40% και οι καλύτεροι εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Οι πιστωτές χαιρέτισαν τη νίκη του Μητσοτάκη και την επιστροφή του φιλικού προς την επιχειρηματικότητα κόμματος της Νέας Δημοκρατίας- και την αποχώρηση της αριστερής κυβέρνησης του Συριζα, την οποία αντικαθιστά. Ο Μητσοτάκης λέει ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη δέσμευση της Ελλάδας για τα ετήσια πλεονάσματα, ότι θα επιταχύνει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών για να μειώσει τους φόρους και ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ικανοποίησε και τους Ευρωπαίους ηγέτες, διότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες από τον ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει άλλη μία οικονομική κρίση, την οποία οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν, τώρα που η μεταναστευτική κρίση έχει υπονομεύσει την πολιτική συναίνεση στην ΕΕ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν διαθέτει πλέον το πολιτικό κεφάλαιο για να εξασφαλίσει μία αξιόπιστη συμφωνία.

Η νίκη δίνει στον νέο πρωθυπουργό ισχυρή λαϊκή εντολή. Η Νέα Δημοκρατία, συνεχίζει η προδημοσίευση του ΤΙΜΕ, απέσπασε 40% των ψήφων αλλά ο εκλογικός νόμος δίνει μπόνους 40 εδρών στο πρώτο κόμμα. Αυτό δίνει στον νέο πρωθυπουργό την πλειοψηφία που θα χρειαστεί για να προωθήσει την ατζέντα του. Επιπλέον ο Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είναι ένας ικανός τεχνοκράτης, «ένα πρόσωπο του οποίου η προηγούμενη εμπειρία είναι η συμβουλευτική στη McKinsey και όχι η δημιουργία υποσχέσεων που εν τηρούνται, όπως αυτή του προκατόχου του, του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα».

Ωστόσο, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να φέρει γρήγορα αποτελέσματα αν θέλει να διατηρήσει το momentum που του έδωσε η νίκη του, όπως αναφέρεται στο κείμενο, στο οποίο επισημαίνεται η χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές (57%) και εκτιμάται ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια πριν η Ελλάδα μπορέσει να αποκαταστήσει μία πραγματική κανονικότητα με την πλήρη αποπληρωμή του χρέους.

«Με περισσότερο από το 30% των ψήφων, ο ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε στην αντιπολίτευση απελευθερωμένος από ευθύνες αφού απέφυγε την οικονομική καταστροφή, μπορεί πάλι να εκτοξεύει άδικες επικρίσεις προς εκείνους που ανέλαβαν τα βάρη. Η Ελλάδα μπορεί επίσης να επιστρέψει στις διαδηλώσεις που μάστιζαν την προηγούμενη υπό την Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και προκάλεσαν ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων στην Αθήνα» συνεχίζει το άρθρο.

Προς το παρόν, οι Έλληνες είναι δικαίως αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αλλά απέχουν πολύ από το τέλος της περιπέτειας και ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι θα διαπιστώσει πως η νίκη στις εκλογές ήταν το εύκολο κομμάτι.