Μια νέα μεγάλη δημοσκόπηση για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές είδε το φως της δημοσιότητας απόψε το βράδυ. Η δημοσκόπηση είναι της Alco για λογαριασμό της εκπομπής «Open Mind» που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Έλλη Στάη.

Η δημοσκόπηση έγινε την περίοδο από 13 έως 19 Ιουνίου και ερωτήθηκαν 1.000 άτομα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ευρήματα η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ σήμερα διαμορφώνεται στις 8,5 μονάδες  (9,2% με αναγωγή) με την ψαλίδα να παραμένει περίπου στα ίδια επίπεδα. Επιπλέον τονίστηκε πως το άθροισμα του δικομματισμού θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, και όπως τόνισε και ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος, που προχώρησε σε μια εκτίμηση εδρών, η Νέα Δημοκρατία πετυχαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση, σημειώνοντας, μάλιστα, πως θα είναι έκπληξη αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο…

Καταλληλότερος ως πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ο οποίος πλέον προσεγγίζει το ποσοστό του περίφημου… ”κανένα”) ενώ η Νέα Δημοκρατία υπερέχει σχεδόν στα περισσότερα από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της δημοσκόπησης. Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα ποσοστά που συγκεντρώνει σε πολλές κατηγορίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις με άνοιγμα της ψαλίδας.

Παράλληλα, αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι πως τα ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα είναι υψηλότερα από αυτά που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα κάτι που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός είναι το… δυνατό χαρτί του κυβερνώντος κόμματος που δείχνει πλέον να έχει παγιώσει μια εκλογική δύναμη.

Τέλος, σημαντικό είναι πως οι μισοί από τους ερωτηθέντες θέλουν το πρώτο κόμμα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.