«Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στην Χαλκιδική θυμίζει κατοχικό στρατό σε επιχείρηση εκκαθάρισης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορώντας, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι «ενεργεί ως ντίλερ των χρυσοθήρων».

«Είναι απαράδεκτος ο τρόπος που λειτουργούν οι αστυνομικές δυνάμεις, όχι μόνο χθες, αλλά όλους τους τελευταίους μήνες στην περιοχή. Με προληπτικές προσαγωγές, με χημικό πόλεμο, με εισβολή σε σχολεία, με προσαγωγές μαθητών, παιδιά βρίσκονται στο νοσοκομείο. Και ξέρετε κάτι; Κι έχει σημασία αυτό να το καταλάβουμε. Η αντίθεση στη συγκεκριμένη επένδυση δεν έχει κομματικό χρώμα», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Τόνισε δε ότι είναι ανάγκη να αποκατασταθεί η ηρεμία στην περιοχή, σημειώνοντας, πάντως, ότι «φαίνεται ότι υποτιμήσαμε αυτά που έλεγε ο πρωθυπουργός πριν λίγες μέρες στη Βουλή, όταν έλεγε ότι με κάθε τρόπο και μέσο, και μάλιστα με ύφος της πιάτσας θα έλεγε κανείς, ότι θα επιβληθεί και θα προχωρήσει αυτή η συγκεκριμένη επένδυση. Αυτό εννοούσε, φαίνεται. Αυτό εννοούσε, που συνιστά καταπάτηση κάθε έννοιας ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων».

Ο κ. Σκουρλέτης συνέχισε λέγοντας ότι για να υπάρξει εκτόνωση «Το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή. Το δεύτερο είναι, εάν αντέχει, υπάρχει και η πρόταση του τοπικού δημοψηφίσματος Μπορούμε τελικά να λειτουργούμε σε πλήρη αντίθεση με μια τοπική κοινωνία, όταν υπάρχουν μελέτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όπου μιλούν για μια περιβαλλοντοκτόνα επένδυση, που καταστρέφει τον αέρα, το δάσος, το νερό, όταν το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της επένδυσης;».

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιογραφικά ερωτήματα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι «αυτή η επένδυση, με στενά οικονομικούς όρους, δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικά, παρά ψίχουλα στο δημόσιο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Αγοράστηκε για 11 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό δημόσιο αυτή η επένδυση και κοστολογείται από 2 έως 15 δις. Πείτε μου εσείς εάν κερδίζουμε κάτι ή αν τελικά η κυβέρνηση ενεργεί ως ντίλερ της Ελ Ντοράντο και των χρυσοθήρων»

Σε ότι αφορά τις κατηγορίες της Συγγρού για τις διαφημιστικές καταχωρήσεις της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα αποθέματα χρυσού της Χαλκιδικής, στην εφημερίδα «Αυγή», επισήμανε ότι με τα όσα υποστηρίζουν στη ΝΔ «πμολογούν τον τρόπο που οι ίδιοι αντιλαμβάνονται τις διαφημίσεις, το διαφημιστικό χρήμα. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Διότι πράγματι η φαύλη παράταξη της Ν.Δ. και με αυτό τον τρόπο, δηλαδή μέσα από διαφημιστικό χρήμα, μπορούσε ουσιαστικά να προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Έτσι το αντιλαμβάνονται. Έτσι χρησιμοποίησαν τον κρατικό ΟΠΑΠ, έτσι μέσα από το κρατικό χρήμα υποστήριξαν συγκεκριμένα έντυπα. Είναι ακριβώς ένας τρόπος τον οποίον πάρα πολλές φορές η Ν.Δ. αλλά και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαν να γεμίζουν με έναν πλάγιο τρόπο τα κομματικά τους ταμεία. Έτσι το αντιλαμβάνονται. Είναι πράγματι αποκαλυπτική αυτή η τοποθέτηση».

Για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι πρόκειται για «κουραφέξαλα, είναι επικοινωνιακά παραμύθια. Αυτό όσον αφορά την κυβέρνηση και τη ΝΔ.
Όσον αφορά τους άλλους δύο εταίρους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ., εάν πράγματι ανακάλυψαν τώρα την ανάγκη να υπερασπιστούν κάποιες κόκκινες γραμμές, να το κάνουν μέχρι τέλους. Και η υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών οδηγεί στην αποχώρηση από την κυβέρνηση. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα».

Σε σχέση με τις απομακρύνσεις επίορκων από το δημόσιο, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι υπάρχει «ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας ο οποίος πρέπει να εφαρμοστεί και με βάση το μέχρι τώρα ισχύον πλαίσιο να αντιμετωπιστούν. Αλλά, κοιτάξτε, αν μια υπόθεση είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν θα την τελειώσουμε οπωσδήποτε από τη μια μέρα στην άλλη. Εάν πράγματι αποδειχθεί ότι είναι επίορκοι, προφανώς θα υποστούν τις συνέπειες, που μία απ΄ αυτές είναι και η απομάκρυνσή τους από την υπηρεσία. Αλλά αυτό σε τι σχετίζεται με βάση τη μνημονιακή δέσμευση, η οποία μιλάει για 25 χιλιάδες απολύσεις από το δημόσιο την τρέχουσα χρονιά και 150 χιλιάδες στο σύνολο του προγράμματος; Ας μην κοροϊδευόμαστε τώρα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο».

Τάχθιηκε δε υπερ της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, «ώστε να μπορέσεις να αξιοποιήσεις το ανθρώπινο δυναμικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τέλος, σχετικά με την ομιλία του κ. Τσίπρα στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», υπογράμμισε ότι «το δικό μας μέλημα είναι η αριστερά και το μεγάλωμά της. Από κει και πέρα, η αύξηση της επιρροής της αριστεράς προφανώς περνάει μέσα από την απεύθυνση σε ανθρώπους που μέχρι πριν από λίγα χρόνια αυτοπροσδιορίζονταν ως ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αλλά συνειδητοποίησαν μέσα απ΄ αυτή τη βαθιά, πολύπλευρη οικονομική, κοινωνική κρίση ότι τα κοινωνικά τους συμφέροντα μπορούν καλύτερα να εκπροσωπηθούν από την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.