Αν κάποιος αναζητά νικητές και ηττημένους από την πρώτη μονομαχία στη Βουλή σε προ- ημερησίας διατάξεως συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα θα ακούσει και από τα επιτελεία των δύο πως κατατρόπωσαν τον άλλο και ότι κέρδισαν κατά κράτος.

Η ουσία είναι ότι οι αρχηγοί της τρικομματικής κυβέρνησης έκαναν «σάντουιτς» τον κ. Τσίπρα και από δεξιά και από αριστερά.

«Ο ένας έκοβε, ο άλλος έραβε και ο άλλος κένταγε» λέει κορυφαίος υπουργός. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως statesman αναδεικνύοντας την ενότητα, παρά τις διαφωνίες για τις πολιτικές του μνημονίου, σε θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης της χώρας.

Στο μυαλό του κ. Σαμαρά που κατήγγειλε εθνική υπονόμευση και εθνική δολιοφθορά με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στις Σκουριές είναι οι αναμενόμενες αντιδράσεις για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο κ. Σαμαράς ήθελε να καταδείξει την υπευθυνότητα , σοβαρότητα αλλά και να διαμηνύσει ότι η πολιτική της μηδενικής ανοχής σε ακραίες μορφές βίας, καταλήψεις και ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα στην εικόνα της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων θα συνεχιστεί.

Αν και δεν κατονόμασε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει τις επενδύσεις φρόντισε να το κάνει ανοικτά ο κ Βενιζέλος, που βρήκε αφορμή από μια ατυχή πρόταση του κ Τσίπρα για γερμανική επένδυση στον τομέα της αιολικής ενέργειας την οποία στηρίζει ο Άκερμαν- όχι ο γνωστός όπως επισήμανε ο κ Βενιζέλος- και ταυτόχρονα να τον επικρίνει ότι προωθεί ιδιωτική επένδυση (μόλις 13 εκατ. ευρώ) και μάλιστα μέσα στη Βουλή.

Όμως, ο κ. Σαμαράς επέλεξε στην πρωτολογία του «ήπιο και συγκεκριμένο λόγο, χωρίς μεγαλοστομίες και παροχές για τους αγρότες» λέει στενός του συνεργάτης.

Οι υψηλοί τόνοι του κ Τσίπρα έδωσαν την ευκαιρία στον κ Σαμαρά να επικρίνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ανευθυνότητα, να μιλήσει για τις προσπάθειες μείωσης του χρέους , τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και να επιχειρήσει να αναδείξει τη διγλωσσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά ανέλαβε το ρόλο της σκληρής σύγκρουσης με τον κ. Τσίπρα σηκώνοντας στα ύψη τους τόνους.

Πιο ήπιος ο κ. Κουβέλης πλαγιοκόπησε από τα Αριστερά την γραμμή του και όπως λένε και στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης φάνηκε ανάγλυφα η απέλπιδα προσπάθεια του ΣΥΡΖΙΑ για κομματικούς λόγους να αποτύχει το πρόγραμμα και η προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις αναλύσεις και τις στοχεύσεις των κομμάτων οι πολίτες για μια ακόμη φορά είδαν ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο διαρκείας, η στροφή του κ Τσίπρα καθυστερεί και σε τελική ανάλυση οι βασικοί παίκτες ακόμη δεν μπορούν να βρουν έστω ένα βασικό σημείο σύμπλευσης για να βγει η χώρα στον αφρό.