Toν κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο των εξτρεμιστικών, ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, και ειδικά στην Ελλάδα, κρούουν από κοινού έξι Έλληνες ευρωβουλευτές (Δανέλλης, Kοππά, Kουμουτσάκος, Ποδηματά, Σκυλακάκης και Χρυσόγελος) και 16 συνάδελφοί τους από διάφορα κράτη – μέλη της Ε.Ε., ζητώντας να μάθουν από την Κομισιόν αν έχει κάποιο σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Στην ερώτησή τους προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζουν ότι η οικονομική κρίση, η βαθιά ύφεση, η ανεργία, η φτώχεια – κυρίως στον Νότο της Ευρώπης – καθώς και η αναποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος έχουν οδηγήσει στην ανάδυση ακραίων, ξενοφοβικών και ρατσιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ειδική αναφορά γίνεται στην Ελλάδα, όπου τον τελευταίο χρόνο, όπως αναφέρουν, έκαναν την εμφάνιση τους δυνάμεις – εκπροσωπούμενες πλέον και στο Κοινοβούλιο – των οποίων ο πολιτικός λόγος, τα σύμβολα και ενέργειες (η πρακτική της λεκτικής και φυσικής βίας, η εξύμνηση του καθεστώτος της επτάχρονης δικτατορίας, οι επανειλημμένες βίαιες επιθέσεις κατά πολιτών και αλλοδαπών, καθώς και η χρήση απειλών κατά πολιτικών αντιπάλων) παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές σελίδες της πολιτικής ευρωπαϊκής ιστορίας, δηλ. της δεκαετίας του ’30 και των αρχών της δεκαετίας του ’40.

Στη βάση των προαναφερομένων, οι 22 ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει:

– Εάν είναι ενήμερη για την πρακτική χρήσης βίας και την καταπάτηση βασικών δημοκρατικών κανόνων και θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αυτές τις δυνάμεις.

– Εάν προτίθεται η ίδια η Επιτροπή αλλά και οι αρμόδιοι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, να παρακολουθήσουν συστηματικά τη δράση τέτοιων εξτρεμιστικών δυνάμεων.

– Εάν έχει σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, καθώς και των αιτιών που τα προκαλούν και ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών του 2014.