Με κριτήρια που δεν συμφωνούν απολύτως με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, θα ορισθούν όσοι θα κληθούν «αριστίνδην» (λόγω θέσης ή ιδιότητας), στο συνέδριο του κόμματος, προκειμένου το σύνολο των συμμετεχόντων στο συνέδριο να μην φτάσει σε υπερβολικά μεγάλο αριθμό.

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τις κατευθυντήριες οδηγίες της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ), για τις διαδικασίες πιστοποίησης όσων θα συμμετάσχουν στο Συντακτικό Συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως και 3 Μαρτίου 2013, στον χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, στο Νέο Φάληρο.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων θα διεξαχθούν στις 24 Φεβρουαρίου από τις 08:00 έως τις 19:00, ενώ έως τις 26 Φεβρουαρίου το βράδυ, η ΕΚΑΠ θα πιστοποιήσει τους συνέδρους και θα αναρτηθούν τα ονόματά τους στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις κατευθυντήριες οδηγίες που υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ Γιάννης Σουλαδάκης, η τυπική εφαρμογή του άρθρου 32 του Καταστατικού για το ποιοι συμμετέχουν αριστίνδην λόγω θέσης ή ιδιότητας, θα οδηγούσε σε ένα σύνολο περίπου 2.200 αριστίνδην συνέδρων και με βάση αυτό το δεδομένο θα προέκυπτε σύμφωνα με το καταστατικό ένα σύνολο 7.000 συνέδρων.

«Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο είναι δύσκολο να ισχυρισθεί κάποιος ότι αυτό είναι σωστό και οργανωτικά και πολιτικά αλλά και ως δημόσια εικόνα του ΠΑΣΟΚ», τονίζεται στο κείμενο και διευκρινίζεται ότι με βάση τα παραπάνω η σύνθεση των αριστίνδην μελών του συνεδρίου θα αποτελείται από:

– Την ΚΟΕΣ, στην οποία συμμετέχουν και όλα τα μέλη του απερχόμενου Εθνικού Συμβουλίου και η εθνική αντιπροσωπεία Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της Σπουδάζουσας.

– Οι εν ενεργεία περιφερειάρχες, τοπικοί αντιπεριφερειάρχες και δήμαρχοι, καθώς και οι επικεφαλής των παρατάξεων των περιφερειών και των δήμων των πρωτευουσών και των πόλεων με πληθυσμό πάνω από 20.000 κατοίκους που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ.

– Για λόγους ιστορικής συνέχειας, από τα διατελέσαντα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή του Εθνικού Συμβουλίου, όσοι ήσαν μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου ή μέλη των Πολιτικών Συμβουλίων.

– Από τους τέως βουλευτές – και πάλι για λόγος ιστορικής συνέχειας – όσοι διατέλεσαν είτε μέλη των προεδρείων της Βουλής είτε μέλη των προεδρείων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

– Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη.

– Τα μέλη των προεδρείων των τριτοβάθμιων οργανώσεων.

Σύμφωνα δε με τις οδηγίες, προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παραπάνω κατηγοριών στο συνέδριο είναι αφενός να είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ και να μην έχουν δηλώσει δημόσια ότι δεν θέλουν να συμμετέχουν στο επικείμενο συνέδριο για διάφορους λόγους και, αφετέρου, να προσέλθουν και να ψηφίσουν στις αντίστοιχες εσωκομματικές ψηφοφορίες.

Επιπλέον, όσοι εκ των τέως μελών της Κεντρικής Επιτροπής ή του Εθνικού Συμβουλίου και των τέως βουλευτών δεν συμμετέχουν ως αριστίνδην μέλη στο συνέδριο, δύναται να συμμετέχουν ως παρατηρητές των εργασιών του συνεδρίου.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αποκλειστεί κανένας από αυτούς που συμβολίζουν κάτι ουσιαστικό για την παράταξη, για την ιστορική της διαδρομή, αλλά και τη σχέση μας με την κοινωνία και τους θεσμικούς της εκφραστές», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο.

Αναφορικά με τη διαδικασία κατανομής και εκλογής αιρετών συνέδρων, η σχετική κατευθυντήρια οδηγία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η εκπροσώπηση και η εκλογή αντιπροσώπων θα γίνει κατά Καλλικρατικό Δήμο, ότι ο αριθμός των αντιπροσώπων θα καθορισθεί αριθμητικά κατά Καλλικρατικό Δήμο και αριθμητικά αναλογικά κατά Καλλικρατικό Δήμο σε σχέση με το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές Ιουνίου 2012. Το δε σύνολο των αντιπροσώπων που θα εκλεγούν θα καθορισθεί αριθμητικά μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των αριστίνδην συνέδρων, έτσι ώστε να τηρηθεί το καταστατικό.

Τονίζεται δε ότι οι υποψήφιοι πρέπει απαραίτητα να είναι μέλη του Κινήματος στην αντίστοιχη Οργάνωση.