Στο μνημόνιο και το Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Ελλάδα για τη στήριξή της στην Κύπρο, τόσο στο λαό όσο και στην ηγεσία της χώρας.

Όπως είπε, αυτή η φιλία Κύπρου και Ελλάδος είχε να αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, τονίζοντας ωστόσο ότι πιστεύει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες οι οποίες δεν αφορούν αποκλειστικά τις δύο χώρες αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, αν και δεν πετύχαμε το μείζον στο Κυπριακό, έχουμε ανατρέψει το τουρκικό δόγμα «ούτε ένα βήμα μπροστά» και έχουμε καταφέρει να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά από την αδιαλλαξία της Τουρκίας.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία το γεγονός ότι σήμερα είναι ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ότι η ευθύνη για τη στασιμότητα βαρύνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά, αν και αυτό δεν είναι το κύριο ζητούμενο, όπως είπα. Το κύριο ζητούμενο είναι να καταφέρουμε να λύσουμε επιτέλους το πρόβλημα και να επανενώσουμε την πατρίδα μας, να την απαλλάξουμε από την κατοχή και τον εποικισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ενώ σημείωσε ότι κατάφερε να ολοκληρώσει μια απόλυτα πετυχημένη Κυπριακή Προεδρία. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη συμβολή της Κύπρου σε όλες τις δύσκολες στιγμές της Ελλάδας και χαρακτήρισε γενναία την απόφασή του να εγκαταλείψει την πολιτική, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ιστορία θα τον δικαιώσει.

«Είναι γνωστό ότι ο Ελληνισμός δοκιμάζεται σε μια περίοδο κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγαλόνησο, αλλά πιστεύω ότι θα βγει ενισχυμένος μέσα στην Ευρώπη και με αυξημένο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο τεράστιας σημασίας για την περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συναντηθεί το απόγευμα και με τους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Πρόκειται για την τελευταία επίσημη επίσκεψη του στο εξωτερικό με την ιδιότητα του Προέδρου της Κύπρου.