Απάντηση στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου, έδωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Εκείνοι που με το “casus belli” απειλούν διαρκώς την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, να παύσουν να την προκαλούν. Με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη, ούτε διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου» αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Κουμουτσάκος.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, ο οποίος, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή «προτρέπει τον Έλληνα ομόλογό του να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ως μέρος των ειλικρινών, εποικοδομητικών διμερών σχέσεων» .

Σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται προκλητικά πως «η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».