Επικριτική για τη φορολογική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εμφανίστηκε στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα έσοδα από τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξήθηκαν κατά 65% το τελευταίο τρίμηνο Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011.

«Ειδικά τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 115%, ενώ τα συνολικά έσοδα για το 2012 ανήλθαν στα 120 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για αναποτελεσματική και λάθος πολιτική που πρέπει να αλλάξει.

«Πρέπει να εισπράξουμε 600 εκατ. Πώς θα το κάνουμε; Αν συνυπολογίσουμε και τα επιδόματα φτάνουμε στο 1,1 δισ. ευρώ. Δεν καταλαβαίνουν παρά νούμερα οι τροϊκανοί. Τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που προσδοκούσαμε από την είσπραξη του φόρου. Η φορολογική πολιτική που ακολουθείται είναι εξόντωση στον έντιμο Έλληνα φορολογούμενο, ενώ ταυτόχρονα κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια πέφτει στο κενό.

Πρέπει να αλλάξουμε φορολογική πολιτική. Να διαπραγματευτούμε με την τρόϊκα μια άλλη πολιτική υπέρ της μείωσης των φορολογικών συντελεστών» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Ο Σταϊκούρας απέδωσε τη χαμηλή κατανάλωση στην αποθεματοποίηση που επηρέασε τη ζήτηση, ενώ σημείωσε ότι ήταν η περιορισμένη απορρόφηση του επιδόματος θέρμανσης καθώς από τα 80 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί διατέθηκαν μόνο 6,4 εκατ. ευρώ, ενώ δόθηκαν και 7 εκατ. ευρώ σε σχολικές μονάδες για τη θέρμανση των παιδιών.