Καθοριστική για τις εξελίξεις στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ θα είναι η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα.

Την Τετάρτη αναμένεται να καταθέσουν ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, οι πρώην ειδικοί γραμματείς του ΣΔΟΕ, κ. Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται η εξαδέλφη του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγος της Συμεών Σικιαρίδης και ο σύζυγος της αδελφής της, Ανδρέας Ρωσσώνης, που εμφανίζονται στην πρωτότυπη λίστα ως δικαιούχοι λογαριασμών στην ελβετική τράπεζα.

Οι συγγενείς του πρώην υπουργού κλήθηκαν από τους εισαγγελείς για εξηγήσεις, με την ιδιότητα των ύποπτων, για την διάπραξη συνολικά πέντε αδικημάτων και την Παρασκευή, δια των συνηγόρων τους, έλαβαν προθεσμία να καταθέσουν αυτή την εβδομάδα.

Οι κλήσεις σε ανωμοτί (χωρίς όρκο) καταθέσεις που απέστειλαν οι Εισαγγελείς στα τρία συγγενικά πρόσωπα του Γ. Παπακωνσταντίνου αφορούν την διερεύνηση των αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος της:

– Ηθικής αυτουργίας σε νόθευση δημοσίου εγγράφου, σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 «περί καταχραστών του δημοσίου».

– Ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου επίσης σε συνδυασμό με το νόμο1608/50.

– Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄επάγγελμα.

– Φοροδιαφυγής που υπερβαίνει το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις των διατάξεων της φορολογίας εισοδήματος.

Ερευνώμενο αδίκημα, επίσης, είναι και το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος.

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς άνοιξαν τον κύκλο των καταθέσεων συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών και τις επόμενες ημέρες φέρονται να σκοπεύουν να εξετάσουν για το θέμα της αλλοίωσης της λίστας, όλα τα πρόσωπα που υπηρετούσαν στο υπουργικό γραφείο την επίμαχη περίοδο που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου το ηλεκτρονικό αρχείο από την τότε ομόλογο του της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στόχος της εισαγγελικής έρευνας είναι να εξακριβωθεί αν και σε ποιον ή ποιους υπαλλήλους παρέδωσε την λίστα ο κ. Παπακωνσταντίνου και με τι εντολή.

Ο ίδιος πάντως στην εξέταση του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε υποστηρίξει ότι το επίμαχο υλικό το είχε παραδώσει σε συνεργάτη του γραφείου του, που δεν είχε κατονομάσει, για να το φυλάξει.

Διώτης: Δεν είχα λόγο να αλλοιώσω τη λίστα

Δεν είχε κανένα λόγο να αλλοιώσει τη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Διώτης, ο οποίος σε συνομιλία που είχε το Σάββατο με «Το Βήμα» χαρακτήρισε τις ανάλογες αιτιάσεις ως… κουταμάρες.

Ο κ. Διώτης τόνισε ότι η αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ δεν έγινε από αυτόν, και πρόσθεσε ότι δεν είχε λόγο να κάνει κάτι τέτοιο. Σε ερώτηση αν γνωρίζει ποιος αλλοίωσε τη λίστα απάντησε ότι δεν γνωρίζει και δεν θέλει να κάνω εικασίες.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η θέση του είναι λεπτή και δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο τώρα, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει κληθεί από τους οικονομικούς εισαγγελείς για να καταθέσει.

Σήμερα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική

Εντός της ημέρας, εν τω μεταξύ, αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση, βάζοντας στο κάδρο της διερεύνησης των ευθυνών και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να στηθούν δύο κάλπες, μία για τον κ. Παπακωνσταντίνου και μία για τον κ. Βενιζέλο, αποσκοπώντας στο να δημιουργήσει ρήγμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι και βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης θα υπερψηφίσουν την παραπομπή του Ευ. Βενιζέλου.