Στη Βουλή κατατέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει πιθανές ευθύνες των κ.κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου σε ό,τι έχει να κάνει με την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ όσο και για τη μη αξιοποίησή της.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην «τσάρου» της ελληνικής οικονομίας, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου, της απιστίας περί την υπηρεσία, της παράβασης καθήκοντος και της πλαστογραφίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά, επίσης, να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την υπεξαγωγή εγγράφου, την απιστία και την πλαστογραφία.

Το κεντρικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εστιάζεται στην εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «απαντούσε ψευδώς σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά και ότι δεν αξιοποίησε τη λίστα, αντιθέτως την άφησε στο συρτάρι του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την πολύκροτη υπόθεση ως «σκάνδαλο ολκής και φέρνει με χαρακτηριστικό τρόπο στην επιφάνεια την έκταση της σήψης ενός πολιτικού συστήματος εξουσίας που λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών σε βάρος της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στην πρότασή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, που βαρύνουν όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις, επί των ημερών των οποίων η λίστα άλλαζε χέρια και συρτάρια χωρίς να αξιοποιείται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και του ελληνικού λαού».

Και επισημαίνει: «Πρωτίστως, οι ευθύνες αφορούν τους διαδοχικούς Πρωθυπουργούς αυτών των Κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του σημερινού Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. Ειδική και ξεχωριστή μνεία κάνουμε στις ευθύνες του Γ. Παπανδρέου, επί Πρωθυπουργίας του οποίου η λίστα έφθασε στην Ελλάδα και κρατήθηκε κρυφή και αναξιοποίητη, γεγονός που χρήζει περαιτέρω ουσιαστικής διερεύνησης και εκτίμησης».

Η 38σέλιδη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα της παραγραφής των αδικημάτων, καθώς όπως επισημαίνεται η κοινοβουλευτική περίοδος της διάρκειας δύο ημερών της βουλής δεν αποτελεί τακτική σύνοδο, και δεν υπολογίζεται στην προθεσμία του άρθρου 86.

Το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συζητηθούν από κοινού στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ εδώ.