«Όσοι προσπάθησαν να αποκρύψουν την λίστα Λαγκάρντ έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και είναι έκθετοι μπροστά στον ελληνικό λαό. Οι ευθύνες αυτές δεν περιορίζονται μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους, Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο, αλλά και σε αυτούς οι οποίοι ακολούθησαν και έκαναν τα πάντα για να συγκαλυφθεί η υπόθεση», αναφέρει σχόλιο του Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο λαός μας απαιτεί να μάθει και να αποδοθούν ευθύνες . Η συγκάλυψη είναι συνενοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα αγωνισθεί ώστε να λάμψει η αλήθεια, να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η διαφάνεια», επισημαίνει η Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, ερώτηση και αίτησης κατάθεσης εγγράφων για το πως ακριβώς έγινε η ανάκτηση της νέας λίστας Λαγκάρντ και με ποιο τρόπο πρόκειται να αξιοποιηθεί, κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή, προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Σταύρος Κοντονής, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ζητούν να πληροφορηθούν:

– «Για ποιο λόγο καθυστέρησε επί 3 μήνες η ανάκτηση της πρωτότυπης λίστας από τις γαλλικές αρχές; Πότε ακριβώς περιήλθε στην κατοχή των ελληνικών αρχών; Σε ποια ακριβώς μορφή παραδόθηκε, από ποιον υπάλληλο της Γαλλίας και σε ποιον έλληνα αξιωματούχο; Με ποιον τρόπο διασφαλίσθηκε το περιεχόμενό της; Ποια πρόσωπα, από ποιες υπηρεσίες και σε ποια χρονική στιγμή ήρθαν σε άμεση επαφή με την πρωτότυπη λίστα; Ποια ήταν τα αναφερθέντα «τεχνικά προβλήματα» που καθυστέρησαν την ανάκτησή της;».

– «Πώς θα αξιοποιηθεί η πρωτότυπη λίστα, για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, της νομιμότητας και, μεταξύ άλλων, για την φορολόγηση μη φορολογηθεισών καταθέσεων στην Ελβετία και στο εξωτερικό;».

Επιπλέον ζητείται να καταθέσει ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή των Ελλήνων:

– Την επίσημη αλληλογραφία βάσει της οποίας ζητήθηκε και παραδόθηκε η λίστα Λαγκάρντ από τις Γαλλικές Αρχές προς τις ελληνικές αρχές και κάθε επίσημο διαβιβαστικό έγγραφο και αποδεικτικό παράδοσης- παραλαβής, καθώς και κάθε έγγραφο που αποτυπώνει τα αναφερθέντα «τεχνικά προβλήματα».

• Την απόφαση για την εγκριθείσα δαπάνη μετάβασης και παραμονής της αποστολής του Ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών στην Γαλλία για την ανάκτηση της γνήσιας λίστας και όλα τα σχετικά παραστατικά.