Τα χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού οργανισμού περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, δίνοντας το πνεύμα και το στίγμα μιας νέας πορείας, η οποία χαράσσεται πάνω στις πολιτικές γραμμές στις οποίες έχει κινηθεί μέχρι σήμερα και ανοίγοντας την αυλαία στην πορεία μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στους πολέμιους της παράταξης όσο και στο ΚΚΕ και τη στάση που τήρησε, ενώ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα σήμερα να κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά» καθώς μπαίνουν οι βάσεις για ένα νέο πολιτικό οργανισμό

Περιγράφοντας αυτό το νέο πολιτικό οργανισμό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:
«Σήμερα συναντιούνται οι κοινωνικές ανάγκες με ένα νέο πολιτικό υποκείμενο, με ένα νέο πολιτικό ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

Σήμερα μας δίνεται η ευκαιρία οι δυνάμεις της εργασίας, οι λαϊκές τάξεις και η νέα γενιά να βάλουν τις βάσεις για ένα νέο πολιτικό εργαλείο».

«Έναν πολιτικό φορέα που θα τον δημιουργήσουν οι ίδιες, που θα είναι κυρίως δική τους κατάκτηση» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «δική μας υποχρέωση σήμερα, συντρόφισσες και σύντροφοι, αν θέλουμε πραγματικά να εκφράσουμε τον κόσμο που μας πίστεψε και μας στήριξε, είναι να προχωρήσουμε σε ρήξεις και σε οριοθετήσεις».

Επίσης, ο Α. Τσίπρας είπε ότι «σήμερα βάζουμε τις βάσεις για έναν πολιτικό οργανισμό σε άμεση και παράλληλη σχέση με τα κοινωνικά κινήματα. Με τα εργατικά κινήματα, με τα κινήματα αλληλεγγύης, με τα κινήματα της πόλης, με τα κινήματα των γυναικών και της νεολαίας. Συγκροτούμε ένα κόμμα της κοινωνίας και όχι ένα κόμμα του κράτους και του συστήματος».

Τόνισε δε ότι «δεν θέλουμε ένα κόμμα που με έφοδο θα καταλάβει το κράτος. Θέλουμε την ιδεολογική ηγεμονία στο λαό. Θέλουμε την εξουσία για το λαό. Θέλουμε ένα κομματικό οργανισμό που η δομή του και οι διαδικασίες του να «καθρεφτίζουν» τον κόσμο της εργασίας και του μόχθου και όχι τον καταμερισμό εργασίας του κράτους και των μηχανισμών του. Φτιάχνουμε κόμμα εργαζομένων και όχι κόμμα ειδικών. Όχι έναν φορέα που αντιγράφει το πρόγραμμα και τη δομή του κράτους, αλλά ένα φορέα «των από κάτω», που αλλάζει καθημερινά και αμφισβητεί όλες τις κατεστημένες δομές. Θέλουμε έναν φορέα που δεν θα είναι απλά μαζικός, αλλά θα είναι φορέας των μαζών του».

Επίσης, ο φορέας αυτός, σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, «θα απελευθερώνει τη συμμετοχή και τη φαντασία, θα δρα καταλυτικά στην κοινωνική αυτοοργάνωση, δεν θα την φοβάται. Θα είναι ο φορέας των αδυνάμων. Ο φορέας όπου θα βρίσκουν στήριξη και έκφραση όλοι οι “χωρίς”. Οι “χωρίς δουλειά”, οι “χωρίς ασφάλιση”, οι “χωρίς κατοικία”, οι “χωρίς αξιοπρέπεια”, οι “χωρίς δικαιώματα”.

«Συγκροτούμε ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα. Που θα είναι δημοκρατικό. Που θα είναι συλλογικό και αποτελεσματικό. Χωρίς προσωπικές στρατηγικές. Ένα κόμμα ανιδιοτελών συντρόφων και συντροφισσών που θέτουν τη συλλογικότητα και την κοινή ευθύνη πάνω από προσωπικές απόψεις, στρατηγικές ή επιδιώξεις. Θέλουμε ένα κόμμα των μελών του, όχι ένα κόμμα γραφειοκρατών. Ένα κόμμα που θα συνθέτει τις διαφορετικές απόψεις και θα τις ενοποιεί προς όφελος των κοινωνικών συμφερόντων που συλλογικά εξυπηρετεί.» είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σαν έτοιμοι από καιρό»

Ο Α. Τσίπρας χρησιμοποίησε στην ομιλία του γνωστούς στίχους για να εκφράσει την αναγκαιότητα των καιρών, όπως ότι «η μοίρα και ο καιρός το ‘χουν ορίσει» και «σαν έτοιμοι από καιρό», δηλώνοντας ετοιμότητα για την ανάληψη ευθύνης. «Δεν είμαστε απλά αποφασισμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στα σχόλια περί της ετοιμότητας του κόμματος να αναλάβει κυβέρνηση.

«Αφού οι αναλύσεις και οι προβλέψεις μας εδώ και χρόνια -όπως παραδέχονται όλοι πια εντός και εκτός Ελλάδας- δικαιώθηκαν πλήρως, μπορούμε να αναλάβουμε την διακυβέρνηση του τόπου», είπε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «μπορούμε όχι να διαχειριστούμε τη μνημονιακή καταστροφή, αλλά να την σταματήσουμε. Να σταματήσουμε τη καταστροφή και να ανοίξουμε δρόμους δημιουργίας».

Όπως επίσης είπε, «ο κόσμος, οι πολίτες, το έχουν καταλάβει πια αυτό, παρά τη διαρκή και επίμονη προπαγάνδα του συστήματος. Γιατί το σύστημα από την αρχή της κρίσης επιβάλει μια παράλογη και βάρβαρη πολιτική, χωρίς αιτιολόγηση. Μόνο με ξόρκια και εκβιασμούς. Ενώ εμείς αντιμετωπίζουμε τη κρίση με τον ορθό λόγο και την ανάλυση. Είμαστε σαν τους επιστήμονες τον μεσαίωνα. Λέμε πράγματα αυτονόητα και μας δικάζουν ως ιεροεξεταστές στα δελτία των ειδήσεων της διαπλοκής. Όχι δε λέμε ότι η γη γυρίζει, αλλά λέμε κάτι εξίσου αυτονόητο. Ότι με τη λιτότητα δε βγαίνεις από τη κρίση αλλά βυθίζεσαι ακόμη πιο βαθιά στη καταστροφή. Ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή. Ότι η Ελλάδα επιλέχθηκε ως το πειραματόζωο της κρίσης. Ότι το χρέος δε βγαίνει χωρίς αναδιάρθρωση. Ότι απαιτείται συνολική ευρωπαϊκής λύση».

Ο διαφωτισμός θα νικήσει και θα διαδεχθεί το μεσαίωνα

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στους «απέναντι» , λέγοντας ότι «Κάποτε κατηγορούσαν την αριστερά για προσήλωση σε δόγματα. Σήμερα οι δογματικοί είναι απέναντί μας.

Και η αριστερά είναι ανοιχτή στην ανάλυση, στις ιδέες, στον πλουραλισμό, στην ανάλυση του ορθού λόγου. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Απέναντί μας έχουμε ένα κλειστό κύκλωμα. Ένα κατεστημένο που δε μπορεί να παράξει τίποτα καινούργιο, τίποτα δημιουργικό. Μόνο καταστροφή και φόβο».

Ωστόσο, τόνισε ότι «Εμείς έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα. Μπορεί να μην έχουμε τη στήριξη των μέσων, την οικονομική δύναμη και τα μέσα των αντιπάλων μας, αλλά έχουμε τη δύναμη των ιδεών μας. Τη δύναμη της ελπίδας και της δημιουργίας, που είναι ισχυρότερη από αυτή του φόβου και της καταστροφής. Και κυρίως, έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Αυτό και μόνο είναι ικανό να μας δώσει τη νίκη. Ο διαφωτισμός θα νικήσει και θα διαδεχθεί το μεσαίωνα. Θα αναλάβουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας και, παρά το γεγονός ότι θα γίνει μέσα στις χειρότερες συνθήκες οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής διάλυσης, θα τα καταφέρουμε

«Σύστημα προπαγάνδας του μνημονιακού κατεστημένου»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε ένα «σύστημα προπαγάνδας του μνημονιακού κατεστημένου» λέγοντας ότι:
«Από το σύστημα προπαγάνδας του μνημονιακού κατεστημένου, από αυτό το ενιαίο πια κέντρο εκδοτών, καναλαρχών και γραφείων επικοινωνίας των τριών μνημονιακών κομμάτων, το τελευταίο διάστημα εκπορεύεται το ίδιο μονότονο μήνυμα.

Αφού απέτυχαν να μας αντιμετωπίσουν με τις ανιστόρητες θεωρίες τους περί των δύο άκρων, σήμερα μας λένε πως θέλουμε να μοιάσουμε με κομμάτια του πολιτικού συστήματος που σήμερα καταρρέει και με τα κόμματα του χθες.

Όποιοι δεν έχουν καμία επαφή πια με την κοινωνία, ανακαλύπτουν επικοινωνιακά τρικ. Όποιοι δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, κάνουν πολύ επιπόλαια ανάγνωση της πραγματικότητας. Και υποτιμούν βαθιά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού».

Ανέφερε επίσης: «Ας τους το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, ούτε ανακαίνιση κάνουμε, ούτε η νέα εκδοχή κάποιου άλλου κόμματος είμαστε. Δεν αντιγράφουμε κομματικά μοντέλα, ούτε καν τα δικά μας. Δε βαδίζουμε στη πεπατημένη. Είμαστε «ώριμο τέκνο» μίας νέας εποχής, που οι κοινωνικές τάξεις έρχονται πάλι στο προσκήνιο. Είμαστε εκφραστές της ιδεολογίας και των αξιών που επέστρεψαν. Είμαστε η αξιοπρέπεια, η αλληλεγγύη, η εναλλακτική πρόταση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα μιας εποχής που οι ταξικές και κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται και πολιτικοποιούνται. Σήμερα μια νέα κοινωνική πραγματικότητα γεννιέται, μέσα από την δεδομένη πλέον κοινωνική εμπειρία ότι τα Μνημόνια και οι πολιτικές τους είναι ταξικές πολιτικές που αποσκοπούν στην εξόντωση της εργασίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Γι’ αυτό κι εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μειώσουμε τον ριζοσπαστισμό μας, χάριν ενός αδιέξοδου εκλογικισμού, ή μιας αποπολιτικοποιημένης ταυτότητας.

Και τους το λέμε για να το εμπεδώσουν. Δεν θα γίνουμε σαν και αυτούς.
Έχουμε κάθε λόγο, όχι μόνο να μην υποστείλουμε αλλά να ενισχύσουμε τον ριζοσπαστισμό μας.

Να τον μετασχηματίσουμε σε πολιτικό πρόγραμμα με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων, και να κερδίσουμε έτσι την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία ακόμα και σε κοινωνικά στρώματα που έβλεπαν την αριστερά με επιφυλακτικότητα ή και εχθρότητα».

Θλίψη και ερωτηματικά για τη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ

Στη συνέχεια της ομιλίας του , ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε στη στάση της ηγεσίας του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «μας προκαλεί θλίψη και πολλά ερωτηματικά. Μια στάση που αν είχε διαφοροποιηθεί, έστω στα σημεία, την κρίσιμη περίοδο πριν τις εκλογές του Ιούνη, θα είχε γίνει πράξη η μεγάλη πολιτική ανατροπή προς όφελος των εργαζομένων και του λαού.

Δεν το έκανε. Επέμεινε πεισματικά να βλέπει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο εχθρό, κι όχι το μνημόνιο της βαρβαρότητας.

Πολλοί πιστέψαμε ότι, μετά τις εκλογές, θα συνειδητοποιήσουν τη βαριά ευθύνη απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο λαϊκό κίνημα, απέναντι στην ιστορία του ίδιου του ΚΚΕ, που ποτέ δεν έλειψε από τις μεγάλες μάχες του λαού μας. Διαψευστήκαμε.

Μετά τις εκλογές, μας δίνουν την αίσθηση ότι όχι μόνο δεν επιλέγουν να πάρουν, με τις δικές τους διακριτές θέσεις και την ιστορικότητα τους, μέρος σε αυτή τη μεγάλη διαδικασία λαϊκής χειραφέτησης και πολιτικής ανατροπής που λαμβάνει χώρα στο τόπο μας, αλλά επιλέγουν να στέκονται απέναντι.

Δεν μας ενοχλεί η κριτική. Ιδίως όταν έρχεται από αριστερά μας. Μας ενοχλεί, όμως, να μας ασκείται κριτική από τα αριστερά μας με τα επιχειρήματα της δεξιάς. Με τα ξεφτισμένα και φτηνά επιχειρήματα περί λόμπι της δραχμής και περί αδιεξόδου φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου γιατί θα φύγουν οι επιχειρήσεις.

Μας ενοχλεί και μας πονά ακόμα περισσότερο να βλέπουμε τον κ. Στουρνάρα, τον κ. Σαμαρά και τους βουλευτές της πλειοψηφίας, να χειροκροτούν μέσα στη βουλή την κυρία Παπαρήγα.

Αλλά, ακόμα και αν η ηγεσία του ΚΚΕ φαίνεται να μην κατανοεί την ιστορική περίοδο που διανύουμε, εμείς από τη μεριά μας θα επιμείνουμε – πρέπει να επιμείνουμε – στη γραμμή της ενότητας των δυνάμεων της αριστεράς, στη γραμμή της ενότητας των λαϊκών δυνάμεων.

Ξέρουμε ότι έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση, άλλωστε και εμείς έχουμε περάσει πολλές τέτοιες δύσκολες στιγμές.

Δεν επιχαίρουμε για αυτό. Από την ηγεσία του ΚΚΕ δεν περιμένουμε ούτε να παραδεχθεί λάθη, ούτε να υποστηρίξει τις θέσεις μας. Από την ηγεσία του ΚΚΕ, ένα πράγμα περιμένουμε: Να μην αφήνει την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους της χώρας βορά στα χέρια του Σαμαρά, του Βενιζέλου και της Μέρκελ.

Και από τους χιλιάδες κομμουνιστές που το ακολουθούν, να συμβάλλουν στους κοινού ταξικούς αγώνες, σε ένα μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό, σε ένα μέτωπο λαϊκής ενότητας για να αποκρούσουμε τη βαρβαρότητα του μνημονίου».

«Πρόκληση να μιλάνε για πατριωτικό καθήκον οι εντολοδόχοι της τρόικας»

Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, ο Α. Τσίπρας είπε ότι «είναι γεμάτη παγίδες και γκρίζες ζώνες.

Οι τράπεζες, που περιμένουν τα κεφάλαια που θα αντικαταστήσουν τις ζημιές του PSI, κεφάλαια 50 δις που θα φορτωθούν οι έλληνες φορολογούμενοι, θα ζητήσουν επιπλέον χρήματα, για να καλύψουν τις ζημιές από τα ομόλογα που θα πουλήσουν.

Και οι χαμένοι θα είναι για μια ακόμα φορά τα ασφαλιστικά ταμεία, η περιουσία των οποίων απειλείται και με δεύτερο δραστικό κούρεμα και λεηλασία.

Και ύστερα ξέρουμε όλοι τι θα γίνει. Θα έρθουν τα νέα μέτρα για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις πείνας. Για ολοκληρωτική εξαφάνιση των κοινωνιών υπηρεσιών, ώστε να καλυφθεί η νέα απόκλιση από τους στόχους.

Ο κ. Στουρνάρας, υπαινισσόμενος μια νέα λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων μίλησε για μια ακόμη φορά για πατριωτικό καθήκον.

Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση να μιλάνε για πατριωτικό καθήκον οι εντολοδόχοι της τρόικας. Οι αυτουργοί της τεράστιας κοινωνικής καταστροφής, που εδώ και δυόμισι χρόνια συντελείται στην χώρα μας. Αυτοί που καταστρέφουν τις εργασιακές σχέσεις. Αυτοί που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό. Αυτοί που ξεπουλάνε την δημόσια παρουσία.

Αυτοί που, ενώ υποτίθεται ότι διαπραγματεύονται, αποδέχονται και υλοποιούν αδιαμαρτύρητα ακόμα και την πιο παράλογη, την πιο εξευτελιστική απαίτηση των γραφειοκρατών της τρόικας.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι περισσότερο αβέβαιη από ποτέ. Αυτό που παραμένει βέβαιο είναι ότι ο ελληνικός λαός εξωθείται στην φτώχεια και τη δυστυχία, χωρίς να υπάρχει τέλος. Η ελληνική κυβέρνηση στη πραγματικότητα δε κυβερνά, παριστάνει ότι κυβερνά. Ακολουθεί πιστά την γραμμή «ό,τι πουν οι δανειστές».

Ο κ. Σαμαράς παριστάνει τον πρωθυπουργό

Αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, ο Α. Τσίπρας είπε ότι «παριστάνει το πρωθυπουργό, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά στην τρόικα. Και οι υπουργοί, όπως και οι ίδιοι ομολογούν, απλά καλούνται να υπογράψουν διατάγματα και νόμους που άλλοι ετοιμάζουν».

Επίσης, ανέφερε ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός εξάρτησε την πορεία του από την εύνοια των δανειστών μας. Σήμερα το πληρώνει ακριβά».

Τίποτα δεν θα είναι ίδιο στην Ευρώπη

Ο Α. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τίποτα δε θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη μετά από μια μεγάλη συντριπτική νίκη του λαού μας στην Ελλάδα», λέγοντας ακόμη ότι «από πειραματόζωο της κρίσης θα γίνουμε ο εμβρυουλκός προοδευτικών αλλαγών και ανατροπών, προς όφελος των λαών σε όλη την Ευρώπη.

Αρκεί να το πιστέψουμε και, κυρίως, αρκεί σε κάθε μας βήμα να έχουμε το λαό ενεργό πρωταγωνιστή. Εμείς δε ζητάμε από το λαό να μας αναθέσει την εργολαβία της σωτηρίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στη συνέχεια ότι «με την πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη και την πορεία προς το πρώτο μας συνέδριο, φιλοδοξούμε να ανοίξουμε έναν νέο πολιτικό κύκλο στο τόπο μας. Κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης και των αδικαίωτων αιτημάτων και προσδοκιών της. Ανοίγει ένας νέος κύκλος, με το πέρας της μνημονιακής καταστροφής, με εξίσου μεγάλες προσδοκίες και ελπίδες. Αναλαμβάνουμε την ιστορική προσπάθεια να τις δικαιώσουμε.

Αλλά ας έχουμε στο νου μας : Δεν μας χρωστά τίποτε η ιστορία. Εμείς χρωστάμε, χρωστάμε στους ανθρώπους μας, στους άντρες και τις γυναίκες, στους ανώνυμους αγωνιστές που έγραψαν ιστορία.
Σε όσους και όσες συγκρότησαν το εργατικό και λαϊκό κίνημα των αρχών του 20ου αιώνα, που έβαλαν τις βάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος.  Στις δυνάμεις της εργασίας, των μεγάλων εργατικών εξεγέρσεων για 8ωρο, για αξιοπρεπή δουλειά και μισθούς.

Χρωστάμε σε αυτούς που έγραψαν ιστορία με τους μεγάλους αγώνες για δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία, σε όσους και όσες δημιούργησαν με αίμα την εποποιία της εθνικής αντίστασης…».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα