Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η 2η Τριμερής Συνάντηση των προέδρων των Κοινοβουλίων Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου, όπως αποφάσισαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Λευκωσία οι Ν. Βούτσης, Δημ. Συλλούρης και Αλί Αμντέλ.

Η 1η Τριμερής Συνάντηση ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης, σύμφωνα με την οποία οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων των τριών χωρών «τόνισαν τη σημασία της μετατροπής της ενέργειας σε καταλύτη για την ειρήνη και την ευημερία και την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και το σεβασμό των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων των κρατών».

Επίσης, σημειώνεται ότι οι τρεις πρόεδροι επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα σε κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες στοχεύουν στην περαιτέρω προώθηση της ενεργειακής εξοικονόμησης, της ενεργειακής απόδοσης και της προστασίας του περιβάλλοντος και στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, ενώ αναφέρεται ότι οι τρεις πρόεδροι επαναβεβαίωσαν ότι η στενή διακυβερνητική συνεργασία των τριών χωρών «είναι επωφελής και για τους λαούς των χωρών και για τους στόχους της ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».

Επιπλέον, αποφάσισαν να προωθήσουν την περιφερειακή συνεργασία, εκτός από την ενέργεια, στον τουρισμό, στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό, ενώ στις συζητήσεις που είχαν αναδείχθηκε, σύμφωνα με την Κοινή Διακήρυξη, και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των τριών χωρών και «η ανάγκη να οικοδομηθεί συνεργασία και στο ζήτημα της καταπολέμησης της παράνομης εμπορίας αρχαιοτήτων, με τακτική ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών».

Για τον τουρισμό επισημαίνεται πως συζήτησαν τρόπους «για περαιτέρω συνεργασία μέσω κοινών πακέτων με στόχευση σε νέες αγορές και με διαφοροποίηση και αναβάθμιση κοινών θεματικών ταξιδιών» και συμφώνησαν «στην ανάγκη εμπλοκής της Διασποράς».

Οι τρεις πρόεδροι συμφώνησαν, επίσης, να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και να εξετάσουν την πιθανότητα συνεργασίας με άλλα Κοινοβούλια χωρών της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες αρχές.

Στην αρχή της συνάντησης ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων, ως των συνδέσμων μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών, «εξυπηρετεί τους στόχους, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των έξι, μέχρι στιγμής, Συνόδων Κορυφής» και ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου της Κύπρου για δημιουργία Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής και την εισαγωγή της Αραβικής γλώσσας στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Αιγύπτου, Αλί Αμντέλ, είπε ότι η συνάντηση «μεταφέρει μήνυμα σε όσους προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να αξιοποιήσουν το φυσικό πλούτο τους» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία των τριών χωρών θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στον χώρο του κοινοβουλευτικού διαλόγου.