Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μέσω της τοποθέτησής της στην Ολομέλεια της Βουλής για το «Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ». Τόνισε ότι προσπαθεί να διώξει από πάνω του «το στίγμα της Ακροδεξιάς», αλλά «όπως είπατε: η πόλις εσάς θα ακολουθεί, θα σας καταδιώκει για πάντα».

Πρόσθεσε πως «όσοι συνειδητοποιούν τι πραγματικά είναι ο κ. Τσίπρας και η παρέα του και θέλουν να τελειώσουν μαζί τους έχουν μόνο έναν δρόμο: Να στηρίξουν το Κίνημα Αλλαγής. Γιατί ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής αποτελεί το κύριο ανάχωμα στον διχασμό και στα νέα αδιέξοδα που αυτός θα δημιουργήσει στον τόπο».

Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός προσέφερε στη γειτονική χώρα την ένταξη στο ΝΑΤΟ, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα τη «μακεδονική γλώσσα», τη «μακεδονική ταυτότητα», τον «μακεδονικό λαό», δηλαδή «μακεδονικό έθνος».

«Με την υπογραφή σας διατηρείτε ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού, τον μακεδονισμό. Παραδώσατε όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει για τη χώρα ο Ανδρέας Παπανδρέου με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 που έδινε τη δυνατότητα εξεύρεσης μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης. Εκχωρήσατε ουσιαστικά το μονοπώλιο του όρου Μακεδονία στην γείτονα χώρα. H Μακεδονία μας αναφέρεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, απλά ως η “βόρεια περιοχή του πρώτου μέρους”. Συγχαρητήρια. Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός φωνάζει ένα μεγάλο “‘οχι” σε αυτήν τη συμφωνία και κανείς δεν έχει δικαίωμα να αγνοεί την θέλησή του και προφανώς ούτε ανόητοι είναι, ούτε ακροδεξιοί λαϊκιστές» υπογράμμισε.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός αποδείχθηκε ο πιο ακατάλληλος και επικίνδυνος- για το εθνικό συμφέρον. «Δώσατε αυτό που κανένας πρωθυπουργός μέχρι σήμερα δεν παραχώρησε. Διαπραγματευτήκατε χωρίς εθνική γραμμή προκαλώντας εσείς πόλωση και διχασμό. Επιχειρήσατε να χρησιμοποιήσετε την υπόθεση αυτή ως όχημα για τις κομματικές σας επιδιώξεις και την επίθεση κατά των άλλων κομμάτων. Καταφέρατε τρεις ζημιές με μια κίνηση: εθνική παραχώρηση, διχασμό στον λαό, πλήγμα κατά του κοινοβουλευτισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Γεννηματά τόνισε:«Όχι στους απαράδεκτους όρους και τις εθνικές υποχωρήσεις που συνοδεύουν την ένταξη των Σκοπίων στη Συμμαχία. Αυτό και είναι το νόημα της ψήφου μας».

«Να γνωρίζετε καλά κύριε Τσίπρα, ότι και να κάνετε, την απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα την ξεχάσει ο Ελληνικός λαός. Δεν θα τη “συμψηφίσει” με κανένα επίδομα και με τις νέες ανέξοδες υποσχέσεις που πανικόβλητος δίνετε. Δεν θα ξεχάσει βέβαια κανείς και τις σοβαρές καταγγελίες περί χρηματισμού της κυβέρνησης σας από ξένα κέντρα, από τον ίδιο τον συνεταίρο σας. Αλήθεια περιμένουμε ακόμη να δοθεί στη δημοσιότητα το κείμενο παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Τι φοβάστε και δεν το δίνετε;», επισήμανε η κ. Γεννηματά.

«Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση προοδευτική»

Αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και στις συνομιλίες του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε πλήρη ενημέρωση και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και όλα καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. «Οι σχέσεις με την Τουρκία δεν προσφέρονται για επικοινωνιακά τρικ, και δημόσιες σχέσεις. Ρωτάμε και επιμένουμε κ. Τσίπρα γιατί τόσο εμείς, όσο και ο ελληνικός λαός, δεν σαν έχουμε εμπιστοσύνη. Κάθε φορά που διαπραγματεύεστε προκύπτουν και νέα βάρη για τη χώρα», ανέφερε σχετικά.

Ασκώντας δριμεία κριτική για τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στη Βουλή υποστήριξε ότι: «Υπάρχει θέμα δημοκρατίας στον τόπο. Καθημερινά έρχονται στο φως αλληλοεκβιασμοί, καταγγελίες για ύποπτες συναλλαγές, παρασκηνιακές ίντριγκες και περίεργες δεσμεύσεις. Δυο λέξεις αποτυπώνουν την κρίση που βιώνει σήμερα η δημοκρατία μας: παρακμή και εκφυλισμός». Και συμπλήρωσε:

«Ο απόλυτος εξευτελισμός με ευθύνη σας κ. Τσίπρα, Δεν διστάζετε για να μείνετε λίγους μήνες ακόμη στην εξουσία, να δημιουργήσετε συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας. Να επιφέρετε βάναυσο πλήγμα στον κοινοβουλευτισμό, να βάλετε νάρκη στα θεμέλια της δημοκρατίας. Και προσπαθείτε να γαντζωθείτε στην εξουσία με διεύρυνση στην ακροδεξιά και διάφορα δεκανίκια , υπολείμματα και γυρολόγους».

Σχολίασε και τις ενέργειες για συγκρότηση προοδευτικού μετώπου και σχετικά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής προειδοποίησε ότι «Προσπαθείτε τώρα να παραστήσετε τον προοδευτικό και μας κηρύξατε πόλεμο. Δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα με εμάς. Δεν θα πιάσει το ρεσάλτο στην παράταξη μας, ούτε το βρόμικο 2019 που επιχειρείτε να στήσετε. Κανένας τυχοδιώκτης δεν θα λεηλατήσει τη δημοκρατική παράταξη που έρχεται από μακριά και θα πάει πολύ μακριά, γιατί αποτελεί παράγοντα προόδου και σταθερότητας στον τόπο».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να ορίσει ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών το ταχύτερο δυνατόν και επέκρινε έντονα τη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως «η χώρα δεν έχει ανάγκη αποδοκιμάζοντας τον απερχόμενο οριστικά πρωθυπουργό, να επιλέξει έναν επίδοξο αντικαταστάτη του, που δεν μπαίνει καν στο κόπο να παρουσιάσει πρόγραμμα διακυβέρνησης και εξόδου από την κρίση».

«Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση προοδευτική. Με μια νέα εθνική αφήγηση που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία και θα διασφαλίσει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα. Αν κάποιοι σήμερα πιστεύουν ότι ψηφίζοντας ΝΔ γλιτώνουν από το ΣΥΡΙΖΑ είναι γελασμένοι. Ψηφίζοντας ΝΔ απλώς βγάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ για ένα διάστημα από την εξουσία και ταυτόχρονα κινδυνεύουν να βάλουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες», κατέληξε η κ. Γεννηματά.