Η επαλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης δεν πρόκειται να αποτελέσει μήνυμα διχόνοιας, αλλά φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Θεολογική Σχολή.

Ο κ. Τσίπρας άρχισε την τοποθέτησή του ευχαριστώντας πρώτα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο «για την ξενάγηση στον ιστορικό αυτό τόπου που από μικρός ήρθε για να σπουδάσει σε μια σχολή στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι άνθρωποι, λόγιοι, ορθόδοξοι ιερείς».

Όπως σημείωσε, είχε την ευκαιρία να μπει στις αίθουσες εκείνες που κάποτε υπήρχε διδασκαλία που σταμάτησε δυστυχώς από το 1971 και μετά, να ξεναγηθεί σε μία κιβωτό σοφίας και γνώσης, στον απίστευτο αυτό πλούτο που είναι η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, με πάνω από 100.000 βιβλία και να δει τη «μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλλεται, και με τη συνεισφορά της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να καταγραφούν και να ψηφιοποιηθούν, για να είναι αντικείμενο ανάγνωσης και γνώσης όλης της Οικουμένης».

«Η σημερινή μέρα δίνει τα σωστά μηνύματα και θέλω να πω ότι υπάρχουν ζητήματα διαφωνίας ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις και τις δύο χώρες που μόνο με τον διάλογο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», τόνισε και πρόσθεσε: «Η τουρκική κυβέρνηση έκανε βήματα τα προηγούμενα χρόνια ιδιαίτερα στο ζήτημα της περιουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και είμαστε κοντά στη μέρα που θα βήματα θα γίνουν ακόμα σημαντικότερα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι μία Σχολή, στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι λόγιοι άνθρωποι, ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς με σπουδαίες γνώσεις και πολύ σημαντική προσφορά, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες, που αργότερα έγιναν σπουδαίοι ιεράρχες, αρκετοί εξ αυτών διετέλεσαν και στον πατριαρχικό θρόνο, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ακόμη, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

«Έχω την αισιοδοξία ότι την επόμενη φορά που θα διαβώ αυτό το κατώφλι, θα το διαβώ με τον πρόεδρο Ερντογάν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από την Θεολογική Σχολή της Χάλκης: