«Αν από Δευτέρα κάποιος καρκινοπαθής δε βρίσκει το φάρμακό του, να καλέσει στο γραφείο μου στο τηλέφωνο 213 214 2886» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι οι θεραπείες για τους καρκινοπαθείς είναι κατά κύριο λόγο νοσοκομειακές, άρα δεν υπάρχει θέμα με τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών. Είπε ακόμα, ότι οι ασθενείς μπορούν να ζητούν από τους γιατρούς τους να τους γράφουν τρίμηνες συνταγές για τα φάρμακά τους.

«Δεν υπάρχει θέμα να μη βρει το φάρμακό του ένας καρκινοπαθής» υπογράμμισε ο κ. Σαλμάς.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι η οικονομική κατάσταση των νοσοκομείων είναι δύσκολη και υπογράμμισε ότι ελήφθησαν δύσκολες αποφάσεις που περιορίζουν το κέρδος των παρόχων, για να μην πληγεί ο πυρήνας της υγείας που αφορά τους πολίτες.

Ο κ. Σαλμάς σημείωσε ότι στήνεται από την αρχή ένα διαφανές σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων, προσθέτοντας ότι «προφανώς υπάρχουν λάθη», αλλά διορθώνονται. Μάλιστα, είπε ότι τα φάρμακα μεσοσταθμικά είναι 13-14% φθηνότερα και έτσι εξοικονομούν και τα ταμεία και τα νοσοκομεία και οι πολίτες.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων, είπε ότι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο ΕΟΦ απαγορεύει την παράλληλη εξαγωγή των συγκεκριμένων σκευασμάτων.

Τέλος, για τα τηλεφωνικά ραντεβού του ΕΟΠΥΥ, είπε ότι το υπουργείο κάνει την προσπάθεια μέχρι το τέλος του έτους να στηρίξει από μόνο του την τηλεφωνική υπηρεσία.