Τη ρηματική διακοίνωση της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για να καταδείξει πως το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας δεν έχει αλλάξει, και άρα έχει παραβιάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως ανέφερε, ο ίδιος ο τίτλος της ρηματικής διακοίνωσης φέρει φαρδιά-πλατιά την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και το κείμενό της αναφέρεται σε «μακεδονικό λαό».

«Μα αν οι Σκοπιανοί είχαν αλλάξει το Σύνταγμα τους, θα έπρεπε ήδη να αυτοχαρακτηρίζονται ως “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”», εξήγησε.

«Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα. Όπως είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό που μας έφεραν ως εδώ. Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι», υπογράμμισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και κατηγόρησε τον Νίκο Κοτζιά ότι μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε.

«Άρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κυρίου Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας», σχολίασε, συνεχίζοντας: «Η κοινωνία όμως έχει μάτια και αντίληψη. Σέβομαι την κρίση της. Και εμπιστεύομαι απόλυτα την ετυμηγορία που θα δώσει σύντομα όταν θα προσέλθει στην κάλπη».

Ξεκαθάρισε πως «ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα, και αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί το λέτε εσείς».

«Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, λαμπρή διαπραγμάτευση κάνατε. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το ΝΑΤΟ το λέει», πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμα πως η Συμφωνία αναγνωρίζει τους πολίτες της ΠΓΔΜ ως «Μακεδόνες» κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους.

«Βορειοκορεάτες και Νοτιοκορεάτες λέμε. Μόνο στη Βόρεια Μακεδονία οι κάτοικοί της θα ονομάζονται σκέτο Μακεδόνες και θα ομιλούν την Μακεδονική… Συγχαρητήρια κ. Τσίπρα, πρωτοτυπήσατε και εδώ πέρα. Και φυσικά τα ακρωνύμια της χώρας, με την εξαίρεση των πινακίδων των αυτοκινήτων, θα είναι ΜΚ ή ΜΚD. Δηλαδή σκέτο Μακεδονία. Χωρίς τίποτα να παραπέμπει στη Βόρεια Μακεδονία», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμα: «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναφέρει ούτε σε ένα σημείο της την λέξη “Μακεδονία” ή “Μακεδόνες” σε σχέση προς την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει “Έλληνες Μακεδόνες” ή “ελληνική Μακεδονία”. Ξέρετε πώς ορίζει την ελληνική Μακεδονία το κείμενο που υπέγραψαν Τσίπρας και Κοτζιάς; Ως η “βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους”. Η περιοχή έχει όνομα κ. Τσίπρα. Λέγεται Μακεδονία και είναι κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού κορμού. Ταυτισμένη με την ίδια την ιστορική συνείδηση του έθνους μας. Ζουν εκεί, περήφανοι Έλληνες Μακεδόνες».