«Τα ψέματα τελείωσαν, τα προσχήματα τελείωσαν και οι μάσκες έπεσαν», δήλωσε η Ν.Δ. σχολιάζοντας τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός τόσο στη συνέντευξη τύπου όσο και στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου.

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι πέρσι στη ΔΕΘ ο Γ. Α. Παπανδρέου παραπλάνησε πολιτικά τον ελληνικό λαό με το «υπάρχουν λεφτά» και τώρα αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, είναι ο ίδιος μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα.

Σημείωσε επίσης ότι οι πολίτες περίμεναν να ακούσουν πολλά από τον πρωθυπουργό για μία σειρά από θέματα, αλλά εκείνος δεν μπορεί να δώσει διέξοδο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι ο κ. Παπανδρέου:

” δεν είπε τι θα γίνει με έσοδα, όπου παραδέχτηκε ότι υπάρχει μαύρη τρύπα

” άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης

” δεν έδωσε απάντηση για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ενώ η ΝΔ έχει πει όχι στην αύξησή του, όπως και στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών

” δεν είπε τι θα γίνει με την ύφεση, την ανεργία, τον πληθωρισμό

” δεν είπε πολλά, παρά ελάχιστα για την ανάπτυξη και την αύξηση των επενδύσεων

” δεν είπε τι θα γίνει με τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους

” δεν είπε τι θα γίνει με τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το έλλειμμα ρευστότητας στην αγορά.

Δηλώσεις έκανε κι ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

«Ο πρωθυπουργός δραπέτευσε από τη σκληρή πραγματικότητα που έχει οδηγήσει τη χώρα. Απέφυγε κάθε αυτοκριτική για όσα έχει υποσχεθεί. Επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ. Δεν είπε τίποτα για τις ευθύνες από το ’81 κι έπειτα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ», τόνισε αναφέροντας πως η ηγεσία της κυβέρνησης είναι πλέον αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε στοιχεία που καταδεικνύουν επιβάρυνση της οικονομίας τη δεκαετία του ’80, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε πως το 87,2% των 80 δισ. ευρώ που αυξήθηκε το χρέος την περίοδο 2004-2008 αφορά δαπάνες από υποχρεώσεις που το ΠΑΣΟΚ είχε επιβαρύνει τη χώρα. Επεσήμανε δε ότι την περίοδο 2007-2009 ο μέσος όρος του ελλείμματος στην ΕΕ ήταν 6% ΑΕΠ και του χρέους 14,8%.

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση φούσκωσε το έλλειμμα του 2009, ενώ σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του κ. Παπανδρέου κατά της «μετρολογίας», αναρωτήθηκε αν είναι μετρολογία όταν η έκθεση του Σεπτεμβρίου προβλέπει περικοπή δαπανών 4 δισ. ευρώ το 2010. Κατηγόρησε παράλληλα τον πρωθυπουργό ότι αγνόησε τους κινδύνους που απορρέουν από το μνημόνιο.

Από την πλευρά του ο έτερος αναπληρωτής τομεάρχης ανάπτυξης της ΝΔ Νότης Μηταράκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι:

” το μείγμα πολιτικής δεν άλλαξε

” το ρυθμιστικό και φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα για τις επιχειρήσεις την κάνει μη ανταγωνιστική σε σχέση με τις όμορες χώρες

” ο πρωθυπουργός απέκλεισε μάλλον την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης

” επεσήμανε ότι η αγορά δεν αντέχει νέα αύξηση του ΦΠΑ

” τα νούμερα διαψεύδουν τον πρωθυπουργό που υποστήριξε ότι στον τουρισμό τα πράγματα πάνε σχετικά καλά

” στον ΟΣΕ η κυβέρνηση καθυστέρησε ένα χρόνο και δεν επεξεργάστηκε την έτοιμη πρόταση της ΝΔ

” η κυβέρνηση προσπαθεί να δείξει ότι δεν συμφωνεί με τη ΝΔ. Π.χ. βρήκε άλλο τίτλο για του υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

” τα spreads παραμένουν υψηλά, γιατί η αγορά πιστεύει ότι η χώρα μπαίνει σε ύφεση

” δεν ακούσαμε από τον πρωθυπουργό προτάσεις για το δημόσιο χρέος, που στο τέλος μνημονίου θα είναι στο 146% ΑΕΠ

” δεν ακούσαμε λεπτομέρειες για τις 175.000 νέες θέσεις εργασίας για τις οποίες μίλησε ο κ. Παπανδρέου

” δεν είπε κάτι για τους χαμηλοσυνταξιούχους

” επιβεβαιώθηκαν οι απόψεις της Ν.Δ περί έλλειψης σχεδίου.

Ο Ν. Μηταράκης είπε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν επικοινωνιακή, έκθεση ιδεών και πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί πλέον από τις πράξεις της, από το πώς πάει η οικονομία η οποία «έχει μπει σε βαθύτατη ύφεση».

Μετά από ερώτηση για το θέμα της περαίωσης, ο κ. Σταϊκούρας το χαρακτήρισε επικοινωνιακό μέτρο για να καλυφθεί μέρος των εσόδων.