Έκτακτη συνάντηση Σαμαρά-Στουρνάρα πραγματοποιείται με αφορμή το κλίμα που έχει δημιουργηθεί τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στην Ευρώπη σχετικά με τις διαρροές που κάνουν λόγο ότι οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν να καταβάλλουν τελικά τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ τμηματικά και όχι στο ακέραιο, ανάλογα με τις ανάγκες που θα κρίνουν οι Ευρωπαίοι ότι έχει η Ελλάδα.

Το Μαξίμου αποδίδει την εξέλιξη αυτή στις διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για τον τρόπο χρηματοδότησης της Ελλάδας λόγω της διετούς επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» η καταβολή της δόσης πριν από τις 22 Νοεμβρίου και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας αλλά και των επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη.

Την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα γίνει υπό την αιγίδα της Κομισιόν και στο περιθώριο της αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον Πορτογάλο ομόλογο του, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Ντόναλντ Τούσκ αλλά και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.