Στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση στο δημόσιο και με στόχο ένα «λιτό και αποτελεσματικό κράτος», αναφέρθηκε ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Μανούσος Βολουδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση, για τη συμβολή των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στις μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης και με τίτλο «Aneesh Chopra and the Greek Government on Reforms & Competitiveness».

Ο κ. Βολουδάκης είπε ότι «παραλάβαμε, μεταξύ άλλων, μία εν εξελίξει προσπάθεια διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία είχε συμφωνηθεί στα πλαίσια της Task Force της ΕΕ για την Ελλάδα, με τη συνδρομή της Γαλλικής Δημοκρατίας ως συντονιστού της τεχνικής βοήθειας», ενώ επισήμανε ότι «απ’ αυτή την προσπάθεια ως το τέλος του έτους θα έχουν ήδη αλλάξει τα οργανογράμματα των υπουργείων και εν συνεχεία, το 2013, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση και του ανθρώπινου δυναμικού».

Τόνισε δε ότι ήταν απαραίτητη μία παρέμβαση στη διαδικασία, ώστε η στόχευση να γίνει πιο σαφής και η μεθοδολογία επίτευξης των στόχων πιο αποτελεσματική, ορίζοντας πέντε βασικούς στόχους της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης:

1. Τον επανασχεδιασμό των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι δομές της δημόσιας διοίκησης, με κατάργηση αρμοδιοτήτων στις οποίες παρατηρείται αλληλεπικάλυψη με αρμοδιότητες άλλων φορέων και δομών, ή οι οποίες ενδεχομένως δεν προσφέρουν πραγματική υπηρεσία στην κοινωνία.

2. Την ελαχιστοποίηση του αριθμού των οργανικών μονάδων της δημόσιας διοίκησης (φορέων, γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων και τμημάτων).

3. Την ελαχιστοποίηση των ενδιαμέσων σταδίων των διοικητικών διαδικασιών, με αξιοποίηση κατ’ εξοχήν των μέσων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος υλοποίησης των παρεμβάσεων της διοίκησης.

4. Τη λειτουργία κάθε οργανικής μονάδας εντός αυστηρού πλαισίου προϋπολογισμού.

5. Την βελτιστοποίηση της ανταπόκρισης στα ερεθίσματα τα προερχόμενα από την κοινωνία (αιτήματα φορέων και πολιτών, αλλαγές αντικειμενικών συνθηκών, κλπ).

Ο κ. Βολουδάκης επισήμανε, τέλος, ότι ένας απλός κανόνας λειτουργίας του κράτους, που έχει επιλεγεί από την ηγεσία του υπουργείου είναι «η ανάπτυξη της αποκλειστικά ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στο δημόσιο», που δεν προϋποθέτει μεγάλα έργα πληροφορικής, μεγάλες δαπάνες, αλλά αξιοποίηση της υφιστάμενης περιουσίας (λογισμικό, hardware, θεσμικό πλαίσιο) και σκληρή δουλειά και συντονισμό.