Οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου θα εξετασθούν σήμερα το πρωί σε συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη με τη διακομματική επιτροπή για θέματα φορολογίας στην οποία μετέχουν ο κ. Α. Βεσυρόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Α. Μακρυπίδης από το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά.

Στη σύσκεψη θα εξετασθεί ο ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει τον φόρο Ακίνητης Περιουσίας και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αυτός θα επιβάλλεται από το 2013 σε κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου, αλλά και σε αγροτεμάχια και υπολογίζεται πως θα αποφέρει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Επίσης εξετάζεται μείωση του αφορολόγητου ορίου ή επιβολή αφορολογήτου μόνο για μια κατοικία κάθε φορολογούμενου μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο αξίας.

Όσον αφορά τα αγροτεμάχια εξετάζεται να φορολογηθούν ξεχωριστά με συγκεκριμένα ποσά φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο γης, τα οποία θα κλιμακώνονται ανάλογα με ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως για παράδειγμα η απόσταση από τη θάλασσα . Φόρο φαίνεται ότι θα καταβάλλουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ανάλογα με την καλλιεργούμενη έκταση και με απαλλαγή των μικρών εκτάσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να φέρει στη Βουλή ξεχωριστό νομοσχέδιο για τα ακίνητα ενδεχομένως και μέσα στο Νοέμβριο.