«Η χώρα στέκεται στα πόδια της» ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην 83η ΔΕΘ, για την επόμενη μέρα της χώρας. «Η κυβέρνηση, πλέον, θα επιλέγει τα μέσα εκπλήρωσης των δημοσιονομικών στόχων του 3,5%» πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «και στο ζήτημα των συντάξεων, αυτό το οποίο κατέστη σαφές από τον πρωθυπουργό είναι ότι ο στόχος για 3,5% μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή τού μέτρου για τις συντάξεις. Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε και από τα στατιστικά στοιχεία, θα τη συζητήσουμε με την Κομισιόν όταν θα παρουσιαστούν οι προϋπολογισμοί -πράγμα το οποίο συμβαίνει για όλες τις χώρες της ΕΕ- και θα εξηγήσουμε ότι δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αναγκαίο το μέτρο της περικοπής. Κι όχι μόνο δεν είναι αναγκαίο, αλλά είναι και αντιαναπτυξιακό».

Επίσης, υπογράμμισε τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στο ζήτημα της δίκαιης ανάπτυξης: «Σημασία έχει και το πρόσημο της ανάπτυξης, σημασία έχει και το περιεχόμενο της ανάπτυξης. Γι’ αυτό και στο δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο έχουν ισχυρή θέση οι εργαζόμενοι και θεωρούμε ότι η ενίσχυση της εργασίας και η ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη. Γι αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντική η ενίσχυση της θέσης τους μέσα από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και μέσα από τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού».

Για τις φοροελαφρύνσεις, τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «υπάρχει ένας δημοσιονομικός χώρος της τάξης συνολικά των 3,5 δισ., ο οποίος κάθε χρονιά κατανέμεται σε διαφορετικά μέτρα ακριβώς επειδή -κι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει προσέξει ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο- θέλουμε να τονωθεί η ανάπτυξη με έναν τρόπο συντεταγμένο και με έναν τρόπο όπου οι επιπτώσεις θα φαίνονται στην καθημερινότητα των πολιτών».

Σε ερώτηση εάν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο απάντησε ότι «ανάλογα και με το μέγεθος του υπερπλεονάσματος θα κάνουμε αυτό που κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια».

Για τις αμερικανικές επενδύσεις, με αιχμή τα δύο ναυπηγεία, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι μια πολύ θετική είδηση, όπως είναι θετικό και το ενδιαφέρον των επενδυτών σε μια σειρά άλλων projects που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στη χώρα. Από κει και πέρα, όταν μιλούμε για αύξηση των επενδύσεων κι όταν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις, σίγουρα δεν κοιτάζουμε τη χώρα προέλευσης και την καταγωγή αυτών που θα επενδύσουν στη χώρα».

Όσον αφορά την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό τόνισε ότι «η βασική διαφορά μεταξύ του κεφαλοποιητικού και του αναδιανεμητικού συστήματος είναι ότι αυτοί που δεν έχουν δουλειά, αυτοί οι οποίοι εργάστηκαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κι ύστερα έμειναν άνεργοι, σύμφωνα με αυτό το σύστημα, δεν θα έπαιρναν ποτέ σύνταξη».

«Έχουμε δει πού οδήγησε το σύστημα της ΝΔ στο ασφαλιστικό. Είδαμε τα τεράστια ελλείμματα, τα οποία παρέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είδαμε ότι πλέον υπάρχει ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό σύστημα, ένας πλεονασματικός ΕΦΚΑ, παρά τις αδικίες και τις δυσκολίες που υπάρχουν για πάρα πολλούς πολίτες, εξ’ ου και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Το σύστημα το οποίο θέλει η ΝΔ έχει να κάνει καθαρά με την ενίσχυση του ιδιωτικού ασφαλιστικού συστήματος και τη μείωση των δαπανών για το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα. Και το λέει αυτό σε μια χώρα, της οποίας τα ασφαλιστικά ταμεία, και μέσα από το PSI αλλά και μέσα από μια σειρά άλλων πολιτικών απέναντι στις συντάξεις και βέβαια λόγω της ανεργίας και της μείωσης των μισθών, οδηγήθηκαν στα τάρταρα». «Εμείς δεν θα αφήσουμε να συμβεί ξανά αυτό. Θέλουμε να στηρίξουμε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με λελογισμένες βέβαια ασφαλιστικές εισφορές και βέβαια με τον μεγάλο στόχο της μείωσης κι άλλο της ανεργίας ώστε να εισρέουν παραπάνω έσοδα στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία» κατέληξε η κ. Σβίγκου.