«Αμαρτωλό μηχανισμό δήθεν σταθερότητας», που στην ουσία αποσταθεροποιεί την οικονομία, χαρακτήρισε τον ESM ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο οποίος μάλιστα εκτίμησε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει καμία πιθανότητα να αποπληρωθεί ποτέ και ότι η λεγόμενη ελάφρυνση χρέους δεν υπάρχει.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι δανειστές ουσιαστικά πήραν 100 δισ. ευρώ που ήταν να αποπληρωθούν μέχρι το 2032 και τα μετακύλισαν τοκιζόμενα μέχρι το 2060. «Με την επιβάρυνση του χρέους μέχρι το 2060, ένα σοβαρός επενδυτής καταλαβαίνει ότι για τους στόχους αποπληρωμής θα αυξάνεται συνεχώς η φορολογία. Ποιος θα κάνει μια μακροπρόθεσμη επένδυση στη χώρα μας;», διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στην κρίσιμη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, υποστήριξε πως «αν έκλεινα τη συμφωνία τότε που δεν έκλεισε η κυβέρνηση Σαμαρά θα παίρναμε 7,2 δισ. ευρώ και οι αποπληρωμές μόνο για το 2015 ήταν 22 δις. ευρώ, άρα η σύγκρουση ήταν μονόδρομος», ενώ σημείωσε πως τα διαθέσιμα στα ταμεία του κράτους αρκούσαν μόνο για 11 με 23 ημέρες, και οι μοναδικές επιλογές που υπήρχαν ήταν η σύγκρουση για ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους με κούρεμα ή το νέο μνημόνιο.

Καταφέρθηκε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι ήταν λάθος του που τον εμπιστεύτηκε, καθώς «μου είπε ότι έχουμε λαϊκή εντολή να μην υπογράψουμε νέο μνημόνιο και ότι μέχρι τέλους θα πασχίζαμε για διασύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ».

Όσον αφορά το αν θα μπορούσε η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή να αποτελέσει λύση, σχολίασε: «Όταν για μια δεκαετία ο ιδιωτικός τομέας συρρικνώνεται και οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, ναι, μια λύση θα ήταν το εθνικό νόμισμα. Θεωρώ απαραίτητο για μια χώρα που βρίσκεται σε μόνιμη κατάσταση χρεοκοπίας να έχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών και να είναι προετοιμασμένη για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Εντός του ευρώ μπορούμε να επιβιώσουμε μόνο αν προετοιμαστούμε για την δραχμή».