«Πολλοί αισθάνονται ότι η Ελλάδα έχει χαθεί. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς υπάρχει ακόμα ελπίδα» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, υπογραμμίζοντας ότι «οι δεσμεύσεις της χώρας για διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας πρέπει να τηρηθούν διότι η εναλλακτική οδός είναι πολύ πιο επώδυνη για τους Έλληνες πολίτες και θα θίξει κυρίως τις πλέον ευπαθείς ομάδες».

Ο κ. Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη της εξόδου της χώρας από την κρίση, καθώς έλαβε τις σχετικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για τήρηση των συμφωνηθέντων, την οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Πορτογάλος αξιωματούχος, «συμμερίζονται και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι».

«Μόνο μέσα από τις διαρθρωτικές αλλαγές μπορεί η χώρα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, τονίζοντας ότι εντός του ευρώ η χώρα είναι εξασφαλισμένο ότι θα αποφύγει νέες χειρότερες περιπέτειες». Εν συνεχεία ο κ. Μπαρόζο αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις και η μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέες καθυστερήσεις. «Το μόνο που έχει σημασία πλέον, είναι όχι τα λόγια αλλά οι πράξεις και τα αποτελέσματα, τα οποία δεσμεύθηκε ο κ. Σαμαράς» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν επαναλάβει ουκ ολίγες φορές ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ, καθώς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης και της Ευρώπης, με την προϋπόθεση όμως να τηρήσει τις δεσμεύσεις της» επανέλαβε ο κ. Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη έχει δείξει «τεράστια αλληλεγγύη».

Αναφερόμενος στην task force και τη δράση της στην Ελλάδα, ο κ. Μπαρόζο εξήρε τη σημασία του έργου της, αφού «εργάζεται πάνω στην καταπολέμηση της ελληνικής γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του Δημοσίου, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για τςι επιχειρήσεις και τις επενδύσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει».

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβρη με την κατάθεση της νομοθετικής πρότασης για ένα ενιαίο εποπτικό μηχανισμό με ευθύνη της ΕΚΤ» σχολίασε αναφορικά με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για το πακέτο βοήθειας στον ισπανικό χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τέλος, αναφορικά με την ευρωπαϊκή διάσταση της κρίσης, τόνισε ότι έχουν ληφθεί οι απαραίτητες και θεμελειώδεις αποφάσεις για τη διασφάλιση της Ευρωζώνης, και πλέον «βρισκόμαστε στη φάση της υλοποίησης. Πολλές χώρες εργάζονται πάνω στην εξυγίανση των οικονομιών τους και τις καλώ να συνεχίζουν τις προσπάθειές τους αυτές για το κοινό καλό» κατέληξε ο κ. Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζονται συνεχείς κόποι και αποφασιστικότητα για να τα καταφέρει στο σύνολό της η Ευρώπη».