Τις αντιδράσεις αλλά κυρίως τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στους πολίτες, οι οποίοι πλέον έχουν μπροστά τους όλα τα κόμματα του «πολιτικού παζλ» και τοποθετούνται ως προς το δέον γενέσθαι, καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για τη Real News.

Στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά είναι: ΝΔ 23,5%, ΣΥΡΙΖΑ 21,7%, ΠΑΣΟΚ 10,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,3%, Χρυσή Αυγή 6,1%, ΔΗΜΑΡ 5,1%, ΚΚΕ 4,1%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει στο 18,5%.

Στην ερώτηση για το ποιόν θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό οι πολίτες, ο Αντώνης Σαμαράς έρχεται πρώτος με ποσοστό 40,6% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 24,7%.

Στην ερώτηση αν εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, το 75% απαντά «μάλλον όχι» ενώ σε αντίστοιχη ερώτηση για το πόση διάρκεια ζωής δίνουν στην κυβέρνηση, 1 στους 2 πολίτες απαντά «μέχρι ένα χρόνο», ενώ το 36,4% απαντά από 1 έως 2 χρόνια.

Δεύτερο κακό μήνυμα για την κυβέρνηση είναι ότι το 47,1% των πολιτών τη βρίσκει χειρότερη ή πολύ χειρότερη από ό,τι περίμενε, έναντι 34,6% όσων θεωρούν ότι είναι καλύτερη ή πολύ καλύτερη από αυτό που περίμεναν.

Όσο για την κατεύθυνση που δίνουν στην κυβέρνηση οι πολίτες, το 73,9% των πολιτών ζητά να μείνει αυτή σταθερή στο αίτημα για διαπραγμάτευση των όρων, ανεξάρτητα με τους κινδύνους που αυτό μπορεί να έχει ως προς τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.

Μάλιστα οι πολίτες θεωρούν ότι γνωρίζουν τα όρια της διαπραγμάτευσης. Το 26,4% πιστεύει ότι θα δοθεί διετής επιμήκυνση, ενώ το 34% εκτιμά ότι η τρόικα θα διαπραγματευτεί κάποιους όρους.

Αρνητικά τοποθετούνται οι πολίτες και ως προς το εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πετύχει αλλαγές στο Μνημόνιο. Το 60,8% λέει «όχι, δεν θα τα καταφέρει», και το 35,6% απαντά «ναι, θα τα καταφέρει». Πάντως, σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες θεωρούν απίθανη την έξοδο της χώρας από το ευρώ.