Για συζήτηση που έγινε σε καλό κλίμα ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς στο σπίτι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο σήμερα στο Mega o κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Ο κ. Κεδίκογλου τόνισε ότι η «προγραμματική συμφωνία έχει ορίζοντα τετραετίας και αυτό θα καταγραφεί στις προγραμματικές δηλώσεις», ενώ επανέλαβε ότι η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, θα ξεκινήσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

«Ήταν μια πολύ καλή συζήτηση. Σε καλό πνεύμα, γόνιμη συζήτηση όπου ο ένας συμπλήρωνε την επιχειρηματολογία του άλλου και έθετε τον προβληματισμό του και γινόταν μια προσπάθεια να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται για τις προγραμματικές δηλώσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «οι αρχηγοί θα είναι σε συνεχή επαφή».

«Εμείς θα κάνουμε δυο πράγματα, θα παρουσιάσουμε στοιχεία που δεν επιδέχονται καμιά αμφισβήτηση, που θα είναι βέβαιοι για την γνησιότητά τους, την ακρίβειά τους, στοιχεία που αποδεικνύουν το αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής, ιδιαίτερα σε ο,τι αφορά την ύφεση και την ανεργία, και με όπλο αυτά τα στοιχεία και παρουσιάζοντας τις εναλλακτικές μας προτάσεις, πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε να εγκριθεί ένας άλλος δρόμος» είπε σχετικά με τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης.

Ο κ. Κεδίκογλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει γίνει σωστή προετοιμασία από την κυβέρνηση για τις συζητήσεις με την τρόικα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «είναι μια κατάσταση η οποία όλοι γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολη. Καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μην υπάρξουν άλλες θυσίες, να μην υπάρξουν άλλες απώλειες θέσεων εργασίας. Αυτή η έλευση της τρόικα είναι σαν fact finding mission, δηλαδή θέλουν να αποτυπώσουν την εικόνα της ελληνικής οικονομίας σήμερα και να δουν ποιες είναι οι προθέσεις, ποια είναι τα σχέδια αυτής της κυβέρνησης».

Σε ερώτηση για κλείσιμο ή συγχωνεύσεις οργανισμών, είπε η κυβέρνηση κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, χωρίς ν’ αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό, ενώ, για το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται και τη βοήθεια των εταίρων της. Τέλος, σχετικά με τις αλλαγές προσώπων στις διοικήσεις των οργανισμών επισήμανε ότι «θα ισχύσουν αξιοκρατικά κριτήρια και όχι κομματικές επετηρίδες».