Εάν η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών ήταν ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Βορείων και Νοτίων, θα έληγε με το Βερολίνο να δέχεται τουλάχιστον τρία γκολ.

Ένα για κάθε υποχώρηση – αναδίπλωση της καγκελαρίου Μέρκελ. Ένα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απευθείας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, ένα για την αγορά κρατικού χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους ίδιους μηχανισμούς κι ένα για την τραπεζική ενοποίηση.

Όσο για τον μεγάλο σκόρερ του πολιτικού ντέρμπι της 28ης – 29ης Ιουνίου, αυτός δεν ήταν ο 21χρονος Μάριο Μπαλοτέλι, αλλά ένας άλλος Μάριο με ειδίκευση στην πολιτική διαπραγμάτευση. Ο λόγος φυσικά για τον Μάριο Μόντι.

Γνωρίζοντας πως από την έκβαση του εν λόγω αγώνα επρόκειτο να κριθεί όχι μόνο η επιβίωσης της ιταλικής οικονομίας αλλά και της ίδιας της ιταλικής κυβέρνησης, ο 69 χρονος Μόντι προσήλθε στις Βρυξέλλες αποφασισμένος να τα παίξει όλα για όλα.

Άλλωστε, ο ίδιος, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες είχε ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Έτσι, όπως αναφέρει το Έθνος, ο «Σούπερ Μάριο», ένας καταξιωμένος οικονομολόγος με μακρά θητεία στην Κομισιόν, συγκρούστηκε μετωπικά με τη Μέρκελ, εξαναγκάζοντας τη στην πρώτη μεγάλη της ήττα από το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και μετά.