Άμεσες και βραχυπρόθεσμες απαντήσεις στην κρίση απαιτούνται από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που γίνεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν «να εμβαθύνουν στην οικονομική και νομισματική, και αύριο πολιτική, ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με την καγκελάριο Μέρκελ στο Παρίσι. «Η κατάσταση είναι σοβαρή, έχουμε την υποχρέωση να οικοδομήσουμε την ισχυρή και σταθερή Ευρώπη του αύριο», πρόσθεσε η Καγκελάριος.

Όμως οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Μόντι και της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, καθώς και οι αγορές, περιμένουν πολύ πιο βραχυπρόθεσμες και άμεσες λύσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας σήμανε χθες συναγερμό προειδοποιώντας ότι η χώρα του δεν έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα να δανείζεται με τα επιτόκια που της επιβάλλουν οι αγορές, δηλαδή άνω του 6,8%.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε έτοιμος να εργασθεί μέχρι τη νύχτα της Κυριακής αν χρειασθεί για να υπάρξει συμφωνία επί σειράς πειστικών λύσεων πριν από το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα. Τα ιταλικά επιτόκια αντιμετωπίζουν επίσης πιέσεις, καθώς οι επενδυτές αμφιβάλλουν για την ετοιμότητα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής να δώσει άμεσες απαντήσεις στην κρίση.

Δύο σύνοδοι κορυφής θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες: η σύνοδος κορυφής των 27 που θα αρχίσει σήμερα το απόγευμα και θα ασχοληθεί με τα μακροπρόθεσμα σχέδια και η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης που θα αρχίσει αύριο και θα είναι αφιερωμένη στους τρόπους άμεσης αντιμετώπισης της κρίσης και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της επιδείνωσης της κατάστασης της Ισπανίας.

Οι Ευρωπαίοι αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη και την απασχόληση, που θα βασίζεται στην πρόταση των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας για την αποδέσμευση πόρων που ισοδυναμούν με το 1% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, 120 – 130 δισεκατομμύρια ευρώ για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Θα εξετάσουν επίσης τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι για την εμβάθυνση της νομισματικής και δημοσιονομικής ένωσης, με τη θέσπιση των βάσεων για μία τραπεζική ένωση, η οποία θα περιλαμβάνει ενισχυμένη εποπτεία, εγγύηση καταθέσεων και κοινό μηχανισμό επίλυσης κρίσεων.

Αύριο, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης θα εξετάσουν το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ισπανία και την Κύπρο.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε